Hemşirelerin çalışma motivasyonlarını arttırmada etkili faktörler: Türkçe literatürün incelenmesi
Factors influencing the motivation of nurses to increase their motivation: Turkish literature review
- Tez No: 510484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUMRUL GÜLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: nurse, work motivation, motivating factors, demotivating factors, literature search
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de çalışan hemşirelerin motivasyon ve demotivasyon kaynaklarını araştırmaktır. Bu araştırma, Türkçe lirteratürün inceleme çalışması olup, YÖK Tez kataloğu, ULAKBİM TR dizin,Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi, Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi, Hemşirelik Akademik Araştırma Dergisi, Hacettepe Hemşirelik Dergisi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi 2010-2017 yılları arasında“motivasyon”ve“hemşire”anahtar kelimelerinin başlık ve özet bölümünde arama kriterlerinde kullanılarak yapılmıştır. Literatürün sistematik taraması sonucunda 21 tam metin incelenmiştir. Hemşirelerin çalışma motivasyon düzeylerini ele alan çalışmalarda çoğunluklakatılımcıların 25 yaş altında olduğu, tasarım tipinin tanımlayıcı olduğu, evren büyüklüklerinin 80 ile 2250 arasında değiştiği görülmüştür. Yedi çalışmada“Motivasyon Kaynakları Envanteri”,iki çalışmada“Minneseto İş Doyum Ölçeği”, dört çalışmada“İş Motivasyonu Ölçeği”, dört çalışmada“Motivasyon Ölçeği”, bir çalışmada“Motivasyon Araçları Önem Derecesi Formu”ve bir çalışmada“Motivasyon Faktörleri Anketi”ölçme aracı olarak kullanılmıştır. Bazı çalışmalarda, çalışma koşulları/şartları kaynaklı değişkenler (toplam hizmet süresi, haftalık çalışma süresi, çalışma şekli, ek gelir durumu, çalışma pozisyonu, statü, çalışma ortamında gerekli olan araç ve gerecin yeterlilik durumu, hastanede hemşireler için sosyal etkinlik yapılma durumu)hemşirelerin iş motivasyonları üzerinde etkili motivatör olduğu gösterilirken; bazılarında daiş motivasyonu üzerinde etkisinin olmadığı yada demotive edici olduğu gösterilmiştir.Takdir ve saygı görme, ödüllendirme, mesleğe kendi isteği ile girme/severek yapma, örgütsel adalet,iş güvencesi, sosyal güvence, yöneticilerin değer vermesi,yapılan işin takdir edilmesi, kararlara katılma, inisiyatif kullanma, çalışana önem verilmesi, adil disiplin anlayışı, işte yeni beceriler kazanabilme, kurumsal kültürü amaçları benimseme, mesleğini severek yapma, çalışılan iş için bilgi ve tecrübe yeterliliği,sorumlu hemşirelerin olumlu liderlik tutumları, iletişim ve çalışan memnuniyeti hemşirelerin iş motivasyonu üzerinde diğer etkili unsurlar olarak belirlenmiştir;Ayrıca, çalışma ortamın damobing davranışlarının artışının hemşirelerin motivasyonlarını azalttığıgörülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to search the sources of motivation and demotivation of the nurses working in Turkey.This research is an analysis of the literature in Turkish covering the catalogue of thesis of YÖK (Higher Education Council) , ULAKBİM TR index, The Nursing Journal of Florence Nightingale, The Nursing Journal of Ege University, The Journal of Anatolian Nursery and Health Sciences, The Journal of Education and research in Nursery, The Journal of Management of Health and Nursery, The Journal of Academic Research in Nursery, The Journal of Hacettepe Nursery, The electronic journal of The Faculty Of Nursery of Dokuz Eylül University between the years 2010-2017 using motivation and nurse as key words for search criteria in title and summaries. And 21 articles were selected after systematic searching the literature. In the studies searching the wok motivation of nurses, usually the participants were under 25 years, the design type was descriptive and the size vared betwen 80 and 2250, In seven studies, Inventory of Motivation Sources, in two studies Minnesota Work Satisfaction Scale, in four studies, Work Motivation Scale, in one study, The Importance Degree Form of Motivation, in one study, The Survey of Motivation Factors were used as measuring instrument. In some studies, variables sourcing from working conditions,such as (total working period, weekly working period, work type, additional income state, statute, the sufficiency of the required tools and equipment for working environment,organizing social activities for nurses in hospital, were shown as efficient motivators on the work motivation of nurses, on the other hand in some studies, they were shown inefefctive over th emotvation of the nurses even demotivator. Discretion and respect, reward, introduction into profession voluntarily, and loving, organizational justice, work security, social security, appreciation of the management, appreciation of the work done, participation to the decision process, taking initiative, giving importance to the workers, understanding of just discipline, gaining new skills, agoption of the institutional targets,performing the profession by love, sufficincy of knowlegde and experience for work, positive leadership attitude of nurses, satisfaction of communication and work were defined as other efficient factors on the motivation of nurses. Besides,increase in mobbing attitudes in working conditions, decreased the motivation of nurses.