499 numaralı Tahrir Defterine göre Dukakin
Dukakin according Tahrir Book, number 499
- Tez No: 510523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Dukakin Sancağı, Tahrir, Demografi, İktisat, Dukakin Sancak, Tahrir, Demography, Ecomoics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dört bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümümünde genel olarak Balkanlar ve Dukakin sancağı hakkında tarihi, coğrafi ve siyasi bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Osmanlı Devleti'nin taşra idari teşkilatı ve Dukakin sancağının yeri hakkında genel açıklamalara değinilmiştir. Üçüncü bölümünde, nüfus ve yerleşme, Osmanlı Devleti nüfus verilerinin değerlendirilmesi hakkında genel bilgiler verildikten sonra Dukakin sancağının nahiyeleri ayrıntılı olarak incelenip nüfus verilerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde, Osmanlı dönemi vergi türleri genel olarak değerlendirilerek sancak genelinde tahsil edilen vergiler ve deftedeki kanunnâme hakkındaki bilgilerden yola çıkılarak Osmanlı ekonomisine olan katkısı araştırılmıştır. Sonuç kısmında, defterden elde edilen verilerden yararlanılarak demografik, iktisadi ve sosyal açıdan değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of our work, which consists of four parts, historical, geographical andpolitical information about Balkans and Dukakin Sancak was given in general. In the second part, general explanations about the provincial administrative organization of the Ottoman State and the place of Dukakin Sanjak was mentioned. In the third part, Dukakin Sanjak's was examined thoroughly and the population figures were tried to be reached after giving general information about the population and settlement, evaluation of population data of Ottoman State. In the fourth part, tax types of the Ottoman economy was searched from the information about tax collected in the starboard and the law of the defunct. In the conclusion part; demographic, economic and social evaluations were made using the data obtained from the book.