Hastane personeli seçiminin çok kriterli karar verme yöntemleriyle karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of hospital personnel selection by multiple criteria decision making methods
  1. Tez No: 510524
  2. Yazar: ESRA ERDİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SOBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Seçimi, Çok Kriterli Karar Verme, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Gri İlişkisel Analiz, Personnel Selection, Multiple Criteria Decision Making, Analytic Hierarchy Process, Gray Relational Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
İnsan kaynakları yönetiminin en önemli problemlerinden olan personel seçimi, işletmeler için verilmesi gereken kararlardan bir tanesidir. Personel seçimi, işin gerektirdiği çeşitli kriterleri içinde barındırması gereken çok ölçütlü bir karar problemidir. İşletmelerde personel seçiminde gerekli bütün kriterlerin ele alınması, aynı zamanda alternatiflerin arasında kıyaslama yapılarak doğru seçim kararının verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışmada personel seçim problemi üzerinde durulmuş ve çok kriterli karar verme yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bu tezin amacı, işletmeler için önemi büyük olan personel seçimi konusunun çok kriterli karar verme yöntemleri yardımı ile çözülmesi ve kullanılan yöntemlerin sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Bu kapsamda kamuda faaliyet gösteren bir hastanenin dahiliye bölümünde çalışmakta olan yedi hemşire AHP ve GİA yöntemlerine göre değerlendirilmiş ve elde edilen sıralama sonuçları karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda en yüksek ağırlığa sahip olan kriter, mesleki yeterlilik olarak bulunurken iki yöntem için de en yüksek mesleki yeterlilik puanına sahip olan alternatifin birinci olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Personnel selection, one of the most important problems of human resources management, is one of the important decisions that must be made for businesses. Personnel selection is a multi-criteria decision that must accommodate the various criteria required by the job. It is necessary that all the criteria necessary for the selection of the personnel in the enterprises are taken into consideration and the right choice decision should be made by making a comparison between the alternatives at the same time. For this reason, the problem of staff selection has been emphasized and multi-criteria decision making methods have been used. The aim of this thesis is to solve the problem of selection of personnel which is very important for enterprises with the help of multi-criteria decision making methods and to compare the results of the methods used. In this context, seven nurses working in the department of internal medicine of a public hospital were evaluated according to AHP and GIA methods and the ranking results obtained were compared. As the result of the study, the criterion with the highest weight was found to be the first with the highest vocational qualification score for the two methods which were found as the vocational qualification.