159 Numaralı Ayntab Şer'îyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (H.1319-1323, M.1903-1907; Sayfa 1-242)
Transcription and assessment of the şer?iyye registry (H.1319-1323. M.1903-1906; Pages 1-242)
  1. Tez No: 279297
  2. Yazar: ADEM ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL PEKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ayntab, şer'îyye sicili, İ?lâm, Kassâm, Hüccet, Vakfiye, Ayntab, Islamic register, Decision(İ?lam), Kassâm, Script(Hüccet), Endowment(Vakfiye)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 654
Özet
Hicri 1319-1323 (M. 1903-1907) tarihli 159 numaralı Ayntab Şer'îyye sicili toplam 499 sayfadan oluşmaktadır. Bu çalışmada, şer'îyye sicilinin ilk 242 sayfasında 302 hüküm tespit edildilerek transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapıldı. Bu hükümlerin içerisinde i?lam, hüccet, veraset, vasi tayini, vekâlet, vakfiye, miras taksimi, gasp gibi hükümler yer almıştır. Hükümlerin değerlendirilmesi yapılarak Ayntab?ın sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik-iktisadi açıdan var olan bilgilerine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Hükümler içinde tespit edilen kaza, nahiye, kasaba, köy ve diğer yer isimleri belirlenerek coğrafi açından da şehrin yerleşimine katkı sağlanmaya çalışılmıştır.Ayrıca 159 Numaralı Ayntab Şer'îyye sicili içerisinde Ermeni isimleri ve mahalleleri tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra Ermenilerinde sorunlarını şer?i Mahkemeler kanalı ile çözdükleri de görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Hijri 1319-1323 (A.D 1903-1907) dated 159 numbered Ayntab Islamic registers consist of 499 pages totally. In this study, 302 provisions in the first 242 pages of Islamic registers have been determined, transcripted and assessed. These provisions include decision(i?lam), script(hüccet), devolution, appointment of guardianship, proxy, endowment (vakfiye), partition of inheritance and seizure. It is aimed to make a contribution to the present knowledge of Ayntab from social, political, cultural and economical aspects. It is also aimed to make contribution to the settlement of the province from geographical aspect by determining the township, district, town, village and the other place names in the provisions.On the other hand, in the 159 numbered Islamic registers, Armenian names and neighbourhoods have been detected. Besides, it has been founded out that Armenians also handled their matters through Islamic Courts.