KOAH'lı hastalarda planlı hemşirelik eğitiminin yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impact (effect) of planned nursing education on quality of life and anxiety in COPD patients
- Tez No: 510580
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: KOAH, yaşam kalitesi, anksiyete, depresyon, eğitim, COPD, life quality, anxiety, depression, education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Aslan DOĞAN, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı, Tezli Yüksek Lisans, Gaziantep 2018 Bu çalışma, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulunan hastalarda planlı hemşirelik eğitiminin yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amacıyla müdahale-kontrol tasarım niteliğinde planlanmış ve yapılmıştır. Araştırma 20.05.2017-30.12.2017 tarihleri arasında Batman Bölge Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniğinde, KOAH tanısıyla yatan ve araştırmaya dahil olma kriterlerine uyan 40 müdahale ve 40 kontrol grubu olmak üzere toplam 80 hasta ile yürütülmüştür. Müdahale ve kontrol grubuna ait veriler; tanıtıcı bilgi formu, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD), KOAH Değerlendirme Testi (CAT) ve St. George Solunum Anketi (SGRQ) kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler araştırmacı tarafından bilgisayar ortamında SPSS 24.0 (The Statistical Package for the Social Sciences- PC Version 24.0) programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Müdahale grubundaki hastalara anket formlarının, anksiyete ve yaşam kalitesi anketlerinin uygulanmasından sonra planlı hemşirelik eğitimi verilmiş ve anket formları tekrarlanmıştır. Kontrol grubundaki hastalara ise eğitim verilmemiştir. Toplanan veriler sonucunda; eğitim sonrası müdahale grubundaki hastaların HADdepresyon ve HAD-anksiyete puan ortalamasının arttığı ve istatistiksel olarak bir fark olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Müdahale grubundaki hastaların CAT ve Solunum Sistemi Anketi tüm skorlarında puan ortalamalarının azaldığı ve müdahale grubunda eğitim öncesi değerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır (p00.5) saptanmıştır. Bulgular sonucunda; KOAH'lı hastalara uygulanan planlı hemşirelik eğitiminin yaşam kalitesinde iyileştirme sağladığı görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda KOAH'lı hastaların bakım ve yönetiminde hemşireler tarafından planlı hemşirelik eğitim programlarının uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the İmpact (effect) of Planned Nursing Education on Quality of Life and Anxiety in COPD Patients. Aslan DOĞAN, Hasan Kalyoncu University, Institude of Health Science, Nursing Department, Master wint Thesis, Gaziantep 2018 With the purpose to investigate the quality of life and the effect of planned nursing education program on anxiety in patients with COPD, the experimental and control group was planned and established. The study was carried out on 80 patients diagnosed with COPD in Pulmonology Clinic of Batman District State Hospital. 40 of 80 patients were experimental group and another 40 patients were control group. The data's of experimental and control group were collected by using Patient Infermation Form, Hospitla Anxienty and Depression Scale (HAD), COPD Assessment Test (CAT) and St George's Respiratory Questionnaire (SGRQ). The researcher evaluated the obtained data's by using computer based program SPSS 24.0 (The Statistical Package for the Social Sciences-PC Version 24.0). The experimental group was given nursing and repeating questionnaire after implementing anxiety and life quality questionnaire. Control group was not given education programme. The results of data's; after the education program the level of HADS-depression and HADSanxiety of experimental group increased and there was no statistical difference (p>0,05). In experimental group the average of COPD Assessment Test and St George's Respiratory Questionnaire decreased and there was a statistically difference compare with the situation before the educational program (p0,05). As a result of this study; İt was seen that the planned nursing education given to COPD patients improved their life quality. With the results of the study carried out; it is suggested to give planned nursing education program to COPD patients by nurses.