Censorship in twentieth and twenty-first century british drama: Representations and responses
Yirminci ve yirmi-birinci yüzyıl İngiliz tiyatrosunda sansür: Temsiller ve tepkiler
- Tez No: 510641
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SILA ŞENLEN GÜVENÇ, YRD. DOÇ. DR. PATRİCK HENRY HART
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Sansür, Savaş sonrası İngiliz tiyatrosu, 1968 Tiyatrolar Kanunu, Başmabeyinci (the Lord Chamberlain), Censorship, British post-war drama, the Theatres Act of 1968, the Lord Chamberlain
 - Yıl: 2017
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 376
Özet
Bu tez, 1968 yılında Birleşik Krallık'ta tiyatro üzerindeki devlet sansürünün resmi olarak kaldırılmasından günümüze kadar geçen yarım asırlık süreçte, sansüre tepkileri ve sansürün temsillerini incelemektedir. 1968 Tiyatrolar Kanunu sonrasına odaklanan bu çalışma, sahne sansürünün kaldırılması akabinde, çeşitli sansür şekillerinin nasıl direnç gösterdiğinin ve fiili olarak varlığını sürdürdüğünün anlaşılmasına yöneliktir. Bu çalışma son yıllardaki sansürü kuramsallaştırma girişimlerinden hareketle, sansürün tarihçesinin yanı sıra tarih yazımına da eleştirel bir dikkat gerektiğinin ve sansürün tarihiyle ilgili metinlerin nasıl yapılandırıldığının üzerinde durmaktadır. Sansürün İngiliz tiyatrosunun gelişimi üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla, bu tez geçtiğimiz elli yıldaki, doğrudan ya da dolaylı olarak eserleriyle sansürle yüzleşmiş üç önemli İngiliz oyun yazarının yapıtlarının detaylı bir incelemesini yapmaktadır: Joe Orton, Anthony Neilson ve Gurpreet Kaur Bhatti. Her bir yazarın eserine bir bölüm ayrılmış ve sansür anlayışındaki kırılma noktalarını tartışabilmek için emsal teşkil eden dört oyun seçilmiştir. Bu çerçevede Orton'ın Uşak Ne Gördü? (1967), Neilson'un Sansürcü (1997) ve Bhatti'nin Behzti (2004) ve Behud (2010) adlı oyunları incelenmiştir. Uşak Ne Gördü? oyunu, sansürün işleyiş mekanizmalarını ve tarihsel dönüşümündeki geçiş dönemini göstermektedir. Bu oyun, bir yandan, hem etkisi zaten azalmış Viktoryen paternalizminden hem de sansürcü diktasından kararlı bir kopuşun şafağında durmaktadır. Diğer bir yandan ise, -sonrasında vadettiği- özgürlük umudunu karşılayamayan 1968 paradoksunun tartışmasına temel oluşturmaktadır. 1990'lar sansür anlayışında yeni bir değişikliğe şahit olmuştur. Bu değişimi meydana getiren etkenler arasında; liberaller ve muhafazakârlar arasındaki sansür anlayışındaki siyasi dikotominin çözülmesini, Lord Chamberlain'in (Başmabeyincinin) arşivinin halkın erişimine açılmasını, sansürün yeniden kuramsallaştırılma girişimlerini, -Foucaultcu“iktidar”kavramından hareketle- teorik gelişmeleri ve değişen sosyo-politik ve kültürel iklimi sayabiliriz. Bu dönemde yazılan Sansürcü adlı oyun, hem oto-sansürün işleyişine dair bir metafor hem de politik bir ifade olarak dönemi yansıtmaktadır. Yirmi birinci yüzyılın sosyo-politik ortamında sansür süreklilikleriyle beraber, çok farklı yeni formlara evrilmiş; hatta o kadar karmaşıklaşmıştır ki, her tekil sansür vakasının kendi tarihselliği içerisinde incelenmesi gerekli olmuştur. Daha da önemlisi, sansürün odağı argo dil kullanımı, müstehcenlik veya cinsel tercihteki farklılıklardan ziyade -giderek artan- dinî ve etnik hassasiyetlerdeki farklılaşmalara kaymıştır. Bu bağlamda, Behzti oyununun halk protestosu sonucu sansürlenmesi“ifade özgürlüğü”ve“sansür”tartışmalarını gündeme getirmiştir. Behud adlı çalışma ise oto-sansür mekanizmasında, bir kontrol figürü olarak yazarın rolünün, karakterleriyle olan ilişkisinin ve zihninde kurduğu içsel süreçlerinin sanatsal bir incelemesini sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines responses to and representations of censorship in the British theatre in the immediate aftermath of the official abolition of formal state censorship in the United Kingdom in 1968, and over the following half-century. With particular focus on the Theatres Act of 1968, this study provides insights into the ways in which various forms of censorship persisted after the removal of stage censorship. Drawing upon recent reconceptualisations of censorship, it highlights the need to pay critical attention not only to its history but also to its historiography, to the ways narratives about the history of censorship have been structured. In order to trace and evaluate the impact of censorship upon the development of British theatre, this dissertation centres on detailed studies of the works of three prominent British dramatists of the last fifty years, all of whom confront issues relating to censorship more or less directly in their work: Joe Orton, Anthony Neilson and Gurpreet Kaur Bhatti. One chapter is dedicated to the work of each dramatist, with four plays selected as case studies: Orton's What The Butler Saw, Neilson's The Censor, and Bhatti's two plays, Behzti and Behud. What the Butler Saw marks the transition from a system of formal state censorship into a new world of apparent freedom, and the beginning of a slower shift in the understanding of censorial operations. The play stands at the dawn of a decisive liberation from the already dwindling impact of Victorian paternalism and from the dictates of the blue pencil. But in many ways the promise of freedom of 1968 was to fall short. The 1990s marked another twist in the understanding of censorship. The decay of simple political dichotomies between liberals and conservatives in attitudes towards censorship, the release of the Lord Chamberlain's archives, the newly available theoretical foundations offered by Foucauldian reconceptualisation of power, and the shifting socio-political and cultural climate of the time, all contributed towards a watershed in the understanding of censorship. Set on the two planes of internal and external censorship, The Censor reads as both a political statement and an exploration of internal processes of self-censorship. The early twenty-first century is marked by another new twist in censorial operations. Alongside its older forms, censorship has persisted and evolved into new forms, and been complicated to such an extent that its exploration necessitates the study of each case of censorship or censure in its immediate socio-political and historical particularities. Most significantly, the targets of censorship shifted from being primarily vulgar language, obscenities, and differentiations in sexual practices, to growing religious and ethnic sensitivities. The effective censorship of Behzti by local community leaders and religious groups offers a focus for a study of ongoing debates over freedom of expression. Dramatising a fictionalised version of the Behzti controversy, Behud, Bhatti's later play, is an exploration of the role of author as a (self-)controlling figure, of the relationship of the author to her characters, and of internal processes of self-censorship in the imagination of the artist.