A study of Turkey's primary and middle school English curricula: Teachers' and program designers' perceptions
Türkiye'deki ilkokul ve ortaokul İngilizce öğretim programı üzerine bir çalışma: Öğretmen ve program uzmanlarının görüşleri
- Tez No: 510654
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAVAŞ YEŞİLYURT, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERVET ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretim programı, program geliştirme, program uygulama, öğretmen, program uzmanı, English language teaching program, curriculum development, curriculum implementation, teachers, program designers
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkiye'de 2013 yılında uygulamaya konulan İngilizce öğretim programının geliştirilme ve uygulama aşamalarını değerlendirmek ve öğretim programının farklı basamaklarına yönelik gerçekleştirilen değerlendirmelerden elde edilen verilerin 2017 İngilizce öğretim programının hazırlanmasında nasıl karşılık bulduğunu ortaya koymaktır. Yöntem: Çalışmada karma aşamalı açıklayıcı araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcı grubunu Trabzon şehrine bağlı ilk ve orta okullarda görev yapmakta olan 117 İngilizce öğretmeni ve 2-8. sınıflar İngilizce öğretim programının hazırlanma aşamasında aktif görev almış olan 4 program uzmanı oluşturmaktadır. Veriler sıralı biçimde önce öğretmenlerden daha sonra program uzmanlarından toplanmıştır. Öncelikle, araştırmacı tarafından öğretmenlerin programın uygulama aşamasındaki farklı boyutlarına ilişkin görüşlerini incelemek amacıyla beşli Likert tipi bir ölçek geliştirilmiştir. Ölçekten elde edilen verilerin analizi aşamasında SPSS 20 paket programı kullanılarak maddelerin frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Daha sonraki aşamada, çalışmanın birinci aşamasına katılan 21 gönüllü İngilizce öğretmeni ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuş ve uygun kodlar, kategoriler ve temalar belirlenmiştir. Daha sonra, program uzmanları ile programın hazırlanması ve uygulanmasına yönelik bilgi edinmek için yine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Program uzmanları ile gerçekleştirilen görüşmelerden elde edinilen veriler yine nitel veri analizi prosedürlerine uygun biçimde analiz edilmiştir. Son olarak, 2017 yılında yenilenen İngilizce öğretim programı, bir önceki programda ortaya konulan sorunlara ne derece çözüm getirebildiğinin tespiti amacıyla içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular: Araştırma sonunda ortaya çıkan temel bulgulara göre, 2013 yılında ilk ve ortaokul İngilizce öğretim programına yönelik gerçekleştirilen eğitim reformunun öğrenme-öğretme süreci üzerinde ve özellikle de öğrencilerin iletişimsel dil becerilerini geliştirme noktasında olumlu etkileri olduğu sonucuna varılsa da, programın etkili biçimde uygulanmasına ket vuran önemli etkenler olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca, 2017 İngilizce öğretim programının bir önceki programın içeriğinde oldukça küçük değişiklikler meydana getirdiği ve büyük ölçüde önceki programın devamı niteliğinde olduğu ortaya konulmuştur. Sonuç: Bu bağlamda, hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmen eğitimi, ders kitapları, materyaller, okulların teknolojik altyapısı gibi alanlarda geliştirici düzenlemeler yapılması gerektiği ve eğitim politikalarına yön veren uzmanlara veri sağlamak için bu tarz program değerlendirme çalışmalarının sayısının artırılmasına ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to explore the development and implementation of the curricular reform carried out in Turkey in 2013, and accordingly, how the findings obtained from the evaluation of these curricular changes influenced the respective revisions made to the 2017 ELT curriculum. Method: The study was based on a mixed-methods sequential explanatory design. The participant groups were comprised of 117 English language teachers and 4 program designers. The data were collected from the teachers and program designers. Firstly, a five-point Likert-type questionnaire was developed and applied to the teachers. During the analysis of the quantitative data, the SPSS 20 program was utilized to determine the frequencies, percentages, mean values, and standard deviation of the questionnaire responses. Then, a semi-structured interview protocol was prepared, and interviews were carried out with a group of 21 volunteer teachers. The data obtained from these interviews were subjected to content analysis to identify codes, categories and themes according to their relation to the research questions. Afterward, a series of interview sessions were held with program designers. Again, the appropriate procedures for analysis of qualitative data were carried out to reveal the program designers' insights about the issues. Finally, the content of the revised version of the 2nd through 8th grade level English language program was subjected to document analysis to examine how the issues raised by teachers and program designers were addressed through curricular revisions enacted in 2017. Findings: The results of the study show that although the curricular reform made in the primary and middle school of English language education of Turkey has had a positive impact on the teaching-learning process, especially in terms of developing students' communicative skills, there are some problems that are seen as impeding the effectiveness of the curriculum. On the other hand, regarding the recent changes made to the English language program in 2017, it was revealed that this initiative involved only minor changes to the content of the previous curriculum, and in a broader sense, it serves mainly as a continuation of the earlier reform. Conclusion: To conclude, more progress is needed in different aspects of language education, such as pre- and in-service teacher training, course books, materials and the technological infrastructure of the schools. Furthermore, the number of studies based on the evaluation of curriculum implementation should be increased to provide information for policy-makers.