Peyami Safa'nın romanlarında hastalık
Disease in Peyami Safa's novels
- Tez No: 510667
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESAT CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Peyami Safa, Hastalık, Roman, Peyami Safa, Disease, Novel
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sanatçı bir ailenin çocuğu olan Peyami Safa, Türk edebiyatının önemli kalemlerindendir. Yazar, romanları dışında fikir eserleri, gazeteciliği, köşe yazarlığı ve polemikleriyle de ünlüdür. Peyami Safa, Batılıların otodidakt dediği, kendi kendini yetiştirmiş nadir şahsiyetlerdendir. Kırk üç yıl gibi uzun denecek bir süre boyunca yazmıştır. Edebî değeri olmayan eserlerini Server Bedi takma adı ile yayımlamıştır. Yazarın eserlerinde tahliller önemli yer tutar. Zıt kavramları eserlerinde ustalıkla işlemiştir. Peyami Safa'nın hayatı, eserleri ve sanatı daha önce çok sayıda araştırmacı tarafından incelenmiş, fakat yazarın hayatında büyük yeri olan ve eserlerinde de kendisini yoğun olarak hissettiren hastalık konusu işlenmemiştir. Bu sebeple tarafımızdan araştırma konusu olarak seçilmiştir. Küçük yaşlardan itibaren hastalıklarla boğuşan Peyami Safa, başta Dokuzuncu Hariciye Koğuşu olmak üzere bütün eserlerinde bu durumu yansıtmaya çalışmıştır. Amacımız Peyami Safa'nın romanlarını hastalıklar bakımından inceleyerek hayatının ve bu arada hastalık ve hastalıklara dair fikirlerinin eserlerine nasıl yansıdığını göstermek ve okura bu yolla anlatmak istediklerini gün ışığına çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
Peyami Safa, is the one of the most important writers in Turkish Literature, has an artist family. He also has worked as a journalist and columnist. Also known as intellectual works and some polemics. Peyami Safa one of the rare people himself trained. He has written articles for 43 years. The author has written works of non-literary values Server Bedi name. Analysis holds an important place in the author's works. The author skillfully opposite concepts have been committed. The author's life, works and art and has been previously studied by many researchers but author of life a great location issues that disease has not been studied. Therefore, it is selected as the subject of research by our research group. The author's life is filled with diseases since his childhood. The author particularly in the Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, including all the works have tried to reflect this situation. Our goal; the author of the novel is the study of diseases also, the author is reflected in the works show how the ideas of the diseases and expose what they want to tell the reader in this way.