Ömer oOsman Erendoruk'un eserlerinde kimlik arayışı
Quest for i̇dentity in the literary works of Ömer Osman Erendoruk
  1. Tez No: 510668
  2. Yazar: NESLİHAN DEMİREZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESAT CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Bulgaristan Türk Edebiyatı, Ömer Osman Erendoruk, kimlik
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Ömer Osman Erendoruk, Bulgaristan Türk Edebiyatının önemli yazarlarındandır. İlk şiirlerini öğretmen okulunda iken kaleme alan yazar, daha sonra Bulgaristan Türk Edebiyatı'na hikâye, roman, masal, mektup, hatıra ve inceleme türünde pek çok eser kazandırmıştır. Bu çalışmada Bulgaristan Türklerinin yaşadığı kimlik sorunlarının, Ömer Osman Erendoruk'un eserlerinde nasıl ele alındığı incelenmiştir. Birinci bölümde kimliğin tanımı yapıldıktan sonra Bulgaristan Türklerinin tarihinden ve yaşadıkları kimlik sorunlarından bahsedilmiştir. İkinci bölümde Ömer Osman Erendoruk'un hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde durulmuştur. Daha sonraki bölümlerde sırasıyla romanları, hikâyeleri, şiirleri, masalları, hatıraları, mektupları ve incelemelerinin genel özellikleri verilerek, yazarın kaleme aldığı bu eserlerde Bulgaristan Türklerinin kimlik sorunlarını ne şekilde işlediği incelenmiştir. Bu çalışma, yazarın eserlerini farklı bir bakış açısıyla değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ömer Osman Erendoruk is one of the prominent writers of Turkish Literature in Bulgaria. Having written his first poems in the teacher training school, the writer later contributed to the Turkish literature of Bulgaria many works in different types like stories, novels, tales, letters, memories and reviews. In this study, it has been examined how the identity problems experienced by the Turks living in Bulgaria are dealt in the works of Ömer Osman Erendoruk. In the first part, after the definition of identity, the history of the Turks in Bulgaria as well as their problems related to identity have been mentioned. In the second part, it has been focused on the life, art and the works of Ömer Osman Erendoruk. In the following chapters by giving the general characteristics of his novels, stories, poems, tales, memeories, letters and reviews respectively, it has been examined in these works how the writer deals with the identity problems encountered by the Turks in Bulgaria. This stusy has been performed to evaluate the works of the author with a different perspective. Keywords : Bulgaria, Turkish Literature of Bulgaria, Ömer Osman Erendoruk, identity.