Servet-i Fünun Resimli Uyanış dergisi 1928-1936 (İlk 400 sayı) konu, tür, yazar dizini
Servet-i Fünûn-Resimli Uyanış magazine ( First 400 issues) topic, genre and author index
  1. Tez No: 510714
  2. Yazar: SEZİN TÜFEKÇİ KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM SALTIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Servet-i Fünûn Resimli Uyanış, Konu, Tür, Yazar, Dizin, Servet-i Fünûn-Resimli Uyanış, Topic, Genre, Author, İndex
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 552
Özet
Edebiyat dergileri, birçok eserin ilk olarak yayımlandığı, tercüme eserler aracılığıyla yeni tür, fikir ve kavramların okurla tanıştırıldığı, edebi mevzuların tartışıldığı yayım organları olarak modern Türk edebiyatının gelişmesinde ve şekillenmesinde büyük rol oynamıştır. Söz konusu dergiler, bu itibarla bugün Türk edebiyat tarihine yakından tanıklık etmektedir. Toplumsal yaşam ile edebiyat her zaman karşılıklı ilişki içinde olmuştur fakat siyasi ve sosyo-kültürel aktörlerin aynı zamanda dönemin edipleri olduğu modern çağda bu ilişkinin bağları daha sıkı örülmüştür. Bu çalışmanın konusunu oluşturan Servet-i Fünûn Uyanış dergisi, Türk modernleşmesinin hız kazanarak kurumsal yapılara dönüştüğü erken cumhuriyet yıllarında yayımlanmıştır. Söz konusu dönemde yaşanan toplumsal değişimler, edebiyatın ana malzemesini oluşturan alfabe, dil ve tema hususlarındaki değişimleri de beraberinde getirmiştir. Bu durum, dönemin nabzını tutan derginin ismine, içeriğine ve üslubuna yansımıştır. Üst düzey, saf estetik kaygıya dayalı sanat anlayışı ve kendine özgü temaları ile bir edebi akım haline gelerek edebiyatımızda müstakil bir yer edinmiş olan Servet-i Fünûn dergisinin sözü edilen süreçteki sayılarının dökümü, Türk Edebiyat tarihine katkı sağlayacaktır. Bu amaçla, çalışmamızda, Servet-i Fünûn dergisinin Uyanış ismini aldıktan sonraki ilk dört yüz sayısı taranmış, bu sayılardaki tüm yazıların konu, tür ve yazar indeksi yapılmıştır. Servet-i Fünûn Uyanış dergisi, sayfalarında dönemin siyasi, ekonomik, bilimsel, kültürel atmosferini yansıtan haber, ilan, hatıra, fıkra, vb. türü yazılara en az edebi konular kadar yer ayırmıştır. Bu bakımdan yalnızca Türk Edebiyat tarihinin değil, Türk modernleşmesinin ilgili sürecini de Servet-i Fünûn Uyanış dergisi üzerinden izlemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Literary magazines have played important role in development and formation of Turkish modern literature as publication organs in which various works are released for the first time, new genres, ideas and concepts are introduced to readers by means of interpreted works and literary subjects are discussed. In this respect , those magazines closely witness the history of Turkish literature today. Social life and literature have always been in relationship, but this bond has become tighter in modern era when the political and socio- cultural actors are also the litterateur of the period. Servet-i Fünûn Uyanış- which is the subject of this study- was released in early Republic years when Turkish modernization gained speed and turned into institutional structures. Social changes seen in this period of time brought along other changes in some aspects such as alphabet-which is the main material of literature- ,language and theme. This situation was reflected on the name , concept and style of the magazine. Servet-i Fünûn found its way into literature by becoming a literary movement with understanding of top level art with pure aesthetic concern and distinctive themes. So documentation of the issues of the magazine including the period of time mentioned, will make a contribution to history of Turkish literature.For this purpose,in this study, the first 400 issues of the magazine after being named as 'Uyanış', have been scanned and topics, genres, and authors of all articles in those issues have been indexed. 'Servet-i Fünûn Uyanış' gave place to writings such as news, announcements, memories, jokes…etc.that give information about the political, economical , scientific and cultural atmosphere of the period at least as much as literary subjects . In this regard, it is possible to see not only the history of Turkish literature but also the process of modernization through 'Servet-i Fünûn Uyanış'.