A postcolonial ecocritical reading of sea of poppies by Amitav Ghosh, an Atlas of impossible longing by Anuradha Roy and a river sutra by Gita Mehta
Amitav Ghosh'un sea of poppies, Anuradha Roy'un an Atlas of impossible longing ve Gita Mehta'nin a river sutrasinin sömürge sonrası ekoeleştirel okuması
- Tez No: 510898
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İFAKAT BANU AKÇEŞME
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postcolonial Ecocriticism, Anthropocentrism, Eurocentrism, Dualism, Sömürge Sonrası Ekoeleştiri, İnsan Merkezcilik, Avrupa Merkezcilik ve İkicilik
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
This thesis includes the analysis of three postcolonial Indian English literary works: Sea Of Poppies by Amitav Ghosh, An Atlas of Impossible Longing by Anuradha Roy and A River Sutra by Gita Metha from postcolonial ecocriticial perspective. It employs various timeframes and cultural contexts to reflect how the British global capitalist imperialism has affected the Indian people and their environments since the company rule started in the 1830s. It aims to explore how Ghosh, Roy and Mehta deal with the environmental issues while engaging in the postcolonial issues. The emphasis of the thesis has been put on each novelist's disapproval of the hegemonic centric power structures, that is, anthropocentrism, Euro-centrism and androcentrism. It explores their engagement in the European humanity's culture-nature dualism that sustained imperialist dominance; fractured the traditional relations between human being and nature in India, and the extensions of this dualism into the race, gender, class and caste issues. It has foregrounded their stabilizing the co-existence of culture and nature andtheir regard of nature as part of culture, identity and historical process. Overall, this thesis concludes that each novelist proves that social issues, injustices and environmental issues, injustices in Indian context are related to each other and that they succeed in reconstructing the traditional idea of the wholeness of the diversities and self in relation to whole in the natural world and the social world.
Özet (Çeviri)
Bu tez, sömürge sonrası İngilizce yazılan üç Hint eserinin, Amitav Ghosh'un Sea Of Poppies, Anuradha Roy'un An Atlas Of Impossible Longing ve Gita Metha'nın A River Sutra'sının, ekoeleştirel açıdan incelenmesini içermektedir. Bu çalışmada, İngiliz küresel kapitalist emperyalizminin 1830'da başlayan şirket yönetiminden beri Hintlileri ve çevrelerini nasıl etkilediklerini yansıtmak için çeşitli zaman aralıkları ve kültürel bağlamlar ele alınmıştır. Çalışma Ghosh, Roy ve Mehta'nın sömürge sonrası konuları ele alırken çevresel konularla nasıl ilgilendiklerini araştırmayı hedeflemektedir. Tezin temel amacı her bir yazarın egemen merkezi güç yapılarını -insan merkezcilik, Avrupa-merkezcilik ve erkek merkezcilik- eserlerinde onaylamadıklarını göstermektir. Tez, emperyalist hâkimiyeti sürdüren ve Hindistan'daki geleneksel insanla doğa arasındaki bağları zedeleyen, Avrupa hümanizminin kültür-doğa ikiciliğini ve bu ikiciliğin ırk, cinsiyet, sınıf ve kast konularına uzantısıyla yazarların ilgilenmelerini araştırmakta ve yazarların, kültür ve doğanın beraber varoluşlarını dengelemeleri, doğayı kültürün, kimliğin ve tarihsel sürecin bir parçası olarak kabul etmelerini ön plana çıkarmaktadır. Bu tez, her bir yazarın Hindistan bağlamındaki sosyal konuların, adaletsizliklerin ve çevresel konuların birbirleriyle bağlantılı olduklarını kanıtlamakta oldukları ve doğada ve sosyal yaşamda farklılıkların bütünlükleri ve bireyin bir bütünle bağlantısı geleneksel fikrini yeniden yapılandırmayı başardıkları sonucuna varmaktadır.