Pediatrik hastalarda kardiyopulmoner bypass'da kullanılan histidin triptofan ketoglutarat kardiyoplejisi ve diğer kardiyoplejilerin postop dönemde ejeksiyon fraksiyonuna etkisi pediyatrik
Effects of histidin triptophan ketogluterad and othercardioplegis used during cardiopulmonary bypass onpostoperative ejection fraction in pediatric patients
  1. Tez No: 511011
  2. Yazar: ALPER SAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstra Korporeal Dolaşım, Kardiyopulmoner Bypass, Miyokard Koruma, Ejeksiyon Fraksiyonu Kan Kardiyoplejisi, Histidin Triptofan Ketoglutarat Kardiyopleji
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Açık kalp ameliyatlarında, kalbin bir süre durdurulması gerekmektedir.Kalbin durdurulmasından sonra vücuda oksijene kanı pompalamak ve miyositlerin canlılığını korumak gereklidir.Miyokardın canlılığını korumasını sağlayıp kross-klemp kaldırıldıktan sonra normal fonksiyonuna geçmesi için açık kalp ameliyatlarında kardiyopleji,hipotermi ve hemodilüsyon gibi işlemler geliştirilmiştir.Ejeksiyon fraksiyonu, sistolik volümün diyastol sonu volüme oranlanmasıyla elde edilir.Sol ventrikülün pompa fonksiyonunu gösteren bir değişkendir.Normalde insanlarda %67+/-8 dir.EF sıklıkla ekokardiyografik olarak ölçülür ve kardiyovasküler cerrahide operasyon öncesi, operasyon dönemi ve sonrası strateji belirleme açısından önemli bir rolü vardır.Bu çalışmamızda en sık kullanılan iki farklı kardiyopleji yönteminin kan ve histidine triptofan glutarat kardiyoplejileri preoperatif ve postoperatif ejeksiyon fraksiyonlarını karşılaştırarak pediyatrik hastalar üzerinden değerlendirdik.Bu çalışmaya kan kardiyoplejisi kullanılan 20 hasta (grup 1) ve histidin triptofan glutamat kullanılan 20 hasta (grup 2) olmak üzere toplam 40 hasta dahil edildi.Hastalarda rutinde kontrol edilen operasyon öncesi ve operasyon sonrası EF değerleri retrospektif olarak değerlendirildi.Elde edilen veriler karşılaştırıldı ve istatiksel olarak değerlendirildi.Grup içi karşılaştırmalarda kan kardiyoplejisi uygulanan hastalarda istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur(p0,05).Gruplar arası yapılan analizlerde istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (pz0,05).Sonuç olarak bizim yaptığımız çalışmada histidin triptofan ketoglutarat kardiyoplejisi miyokardı korumak için uygulanan olumlu bir stratejidir.
Özet (Çeviri)
Ther Cardiac arrest can benecessary during open heart surgery.After cardiac arrest body perfusion with oxygenated blood and viability preservation of myocytes is obligatory.To preserve myocardial viability and function after cross clamp period cardioplegia, hypothermia and hemodilution methods were developped.Ejection fraction(EF) is calculated from a propotion between systolic and end diastolic volüme and is a monitorisation method for left ventricle pump function.Normal value of EF is%67+/-8. EF is calculated generally by echocardiography and is crucial for planning preoperative,peroperative and postoperative management in cardiovascular surgery.