Del nido ve kan kardiyoplejisi kullanımının açık kalp cerrahisi yapılan hastalarda morbidite ve mortaliteye etkisi
The effect of del nido and blood cardioplegia use on morbidity and mortality in patients undergoing open heart surgery
  1. Tez No: 911526
  2. Yazar: UZEYIR TAPDIGLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OZAN ERBASAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Kalp Cerrahisi, Del Nido, Miyokardiyal Koruma, Kardiyopleji, Open Heart Surgery, Del Nido, Myocardial Protection, Cardioplegia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Miyokardiyal koruma yöntemleri, açık kalp cerrahisinde başarılı sonuçlar elde edebilmek için önemli konulardan biridir. 1970'li yıllardan beri hiperkalemik kardiyoplejik solüsyonlar miyokard korumada altın standart olarak kullanıma girmiş, aynı zamanda kullanılan solüsyonlardaki içerikler zenginleştirilerek farklı kardiyopleji solüsyonları elde edilmiştir. Yaklaşık 20 yıldır pediatrik kalp cerrahisinde kullanılan Del Nido kardiyopleji solüsyonu da bunlardan birisi olup, son dönemde erişkin kalp cerrahisinde de kullanım alanı bulmuştur. Bu çalışmanın amacı, kliniğimizde de sıkça kullanılan soğuk kan kardiyoplejisi ile tek doz kardiyopleji çeşitlerinden olan Del Nido kardiyopleji solüsyonunun miyokardiyal korumadaki etkinliğini post operatif dönemde morbidite ve erken dönem mortaliteye etkisini değerlendirmektir. Materyal-Metod: Çalışmaya, Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araşttırmalarr Etik Kurulu tarafından 02.04.2024 tarihinde, 179 sayı numarasıyla onay alınmıştır. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Mart 2023-Mart 2024 tarihleri arasında açık kalp cerrahisi ameliyatı olan hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastalar; yaş, cinsiyet, diyabetes mellitus (DM), dislipidemi, kronik böbrek hastalığı, koroner arter hastalığı, kardiyak cerrahi öyküsü, İABP (İntra Aortik Balon Pompası), sigara içiciliği, inotrop kullanımı, kros klemp, toplam pompa süresi, postoperatif kanama miktarı, revizyon gereksinimi, postoperatif renal yetmezlik, serebrovasküler olay (SVO), postoperatif miyokard infarktüsü, postoperatif dönemde septisemi, postoperatif hastanede yatış süresi ile değerlendirildi. Bulgular: Ameliyat sonrası sürece ve sonlanıma ait özelikler değerlendirildiğinde, hastaların yoğun bakım sürecindeki toplam drenaj ortanca değeri 400 mL (80 – 1100 mL) iken dört (%4) olgu mediastinal drenaj nedeniyle reoperasyona alınmıştır. Toplam 32 (%32) hastaya inotrop destek gerekirken bir (%1) hastada intra-aortik balon pompası uygulanmıştır. Bir (%1) hastada sepsis gelişmişken olguların yoğun bakımda kalış ortanca süresi 16 gün (8 – 97 gün) idi. Hiçbir hastada ameliyat sonrası bir aylık sürede mortalite gözlenmemiştir. Her iki grup arasında yaş ve cinsiyet dağılımı açısından anlamlı fark saptanmamıştır (sırasıyla p= 0.428, p= 0.829). Kardiyopulmoner bypass (p= 0.252) ve aortik kros klemp süreleri de (p= 0.253) benzer olmakla birlikte iki grup arasında, ameliyat sonrası dönemde de mediastinal drenaj (p= 0.590), inotrop destek (p= 0.668), reoperasyon (p= 1.0), intra-aortik balon pompası kullanımı (p= 1.0) ve hastanede kalış süresi (p= 0.316) bakımından anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmanın sonucunda; açık kalp cerrahisi yapılan hastalarda, Del Nido kullanılan hasta grubu, kan kardiyoplejisi kullanılan hasta grubu ile benzer klinik özellikler ve laboratuvar sonuçları gösterdiği ve birbirlerine üstünlüğünün bu çalışma bakımından kanıtlanmadığı saptandı. Ancak, bu sonucun daha geniş ve uzun dönemli çalışmalarda daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Myocardial protection methods are one of the important issues to achieve successful results in open heart surgery. Since the 1970s, hyperkalemic cardioplegic solutions have been used as the gold standard in myocardial protection, and different cardioplegia solutions have been obtained by enriching the contents of the solutions used. Del Nido cardioplegia solution, which has been used in pediatric cardiac surgery for approximately 20 years, is one of them, and has recently found use in adult cardiac surgery as well. The aim of this study is to evaluate the effectiveness of cold blood cardioplegia, which is frequently used in our clinic, and Del Nido cardioplegia solution, which is a single-dose cardioplegia type, in myocardial protection and its effect on morbidity and early mortality in the post-operative period. Materials and Methods: The study was approved by the Scientific Ethics Committee of Akdeniz University Faculty of Medicine on 02.04.2024, number 179. Patients who underwent open heart surgery at Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital between March 2023 and March 2024 were retrospectively examined. Patients; age, gender, diabetes mellitus (DM), dyslipidemia, chronic kidney disease, coronary artery disease, cardiac surgery history, IABP (Intra-Aortic Balloon Pump), smoking, inotrope use, cross clamp, total pump time, amount of postoperative bleeding, revision requirement, postoperative renal failure, cerebrovascular accident (CVO), postoperative myocardial infarction, postoperative septicemia, postoperative hospital stay and was evaluated. Results: When the characteristics of the postoperative period and outcome were evaluated, the median total drainage value of the patients during the intensive care unit period was 400 mL (80 - 1100 mL), while four (4%) cases were reoperated due to mediastinal drainage. A total of 32 (32%) patients required inotropic support, while one (1%) patient required an intra-aortic balloon pump. While one (1%) patient developed sepsis, the median duration of stay in the intensive care unit was 16 days (8 - 97 days). No mortality was observed in any patient within one month after surgery. There was no significant difference between both groups in terms of age and gender distribution (p = 0.428, p = 0.829, respectively). Although cardiopulmonary bypass (p= 0.252) and aortic cross-clamp times (p= 0.253) were similar, there were differences between the two groups in the postoperative period, including mediastinal drainage (p= 0.590), inotropic support (p= 0.668), and reoperation (p= 1.0), no significant difference was found in terms of intra-aortic balloon pump use (p = 1.0) and hospital stay (p = 0.316). Conclusion: As a result of the study; In patients who underwent open heart surgery, it was determined that the patient group in which Del Nido was used showed similar clinical features and laboratory results with the patient group in which blood cardioplegia was used, and their superiority over each other was not proven in this study. However, we recommend that this result be examined in more detail in larger and long-term studies.