Romatoid artritli hastalarda kısa form 36'nın güvenilirlik ve geçerliliği
Reliability and validity of the turkish version of short form 36 (sf-36) in patients with rheumatoid arthritis
- Tez No: 511132
- Danışmanlar: PROF. DR. AFİTAP İÇAĞASIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: güvenilirlik, geçerlilik, romatoid artrit, SF-36, reliability, rheumatoid arthritis, SF-36, validity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Amaç: Romatoid artritte Türkçe SF-36'nın güvenilirlik ve geçerliliğini araştırmak. Materyal ve Metot: Hastaların demografik özellikleri kayıt edildikten sonra yaşam kalitesinin ölçümü için romatoid artritli hastalarda kullanılan sağlık değerlendirme anketi (HAQ) ve SF-36 formları dolduruldu, hastalık aktiviteleri DAS-28 kullanılarak hesaplandı. Hastalar 3 ay sonra tekrar çağrılarak kendilerini ilk gelişlerine göre nasıl hissettikleri soruldu ve verdikleri cevaplara göre daha iyi, aynı ve daha kötü olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Daha sonra ilk gelişlerinde yapılan testler tekrarlandı. Bulgular: Çalışmadaki 141 hastanın %9,9'u (n=14) erkek; %90,1'i (n=127) kadındır. SF-36'nın güvenilirlik çalışmasında ölçek alt boyutlarının Cronbach alfa değerleri 0,792-0,992 arasında değişmekte olup, bunun sonucunda SF-36 yüksek düzeyde güvenilir bulunmuştur. Madde-toplam puan korelasyon katsayıları da her bir alt ölçek için ilgili maddelerle ayrı ayrı hesaplanmıştır. Fiziksel fonksiyonda 0.436- 0.840 arasında, fiziksel rol güçlüğünde 0.887-0.895 arasında; ağrıda 0.861-0.958 arasında, sağlığın genel olarak algılanmasında 0.564-0.892 arasında; vitalite (enerji)'de 0.702-0.841 arasında; sosyal fonksiyonda 0.949-0.952 arasında, emosyonel rol kısıtlamasında 0.396-0.473 arasında ve mental sağlıkta 0.456-0.824 arasında bulunmuştur. Daha sonra her iki SF-36 ölçümü karşılaştırılmış ve p değeri fiziksel fonksiyon için 0.065, fiziksel rol güçlüğü için 0.391, ağrı için 0.555, genel sağlık için 0.215, vitalite için 0,862, sosyal fonksiyon için 0.107, emosyonel rol fonksiyon için 0.616, mental sağlık için 0.112 olarak saptanmış; p>0,05 olduğu için ikinci ölçümlerde ilk ölçümlere göre bir farklılık saptanmamıştır. SF 36 geçerlilik çalışması, beyana dayalı durumları ikinci gelişlerinde ilkine göre değişmeyen 63 olgu üzerinde yapılmış olup; test tekrar test arasındaki korelasyon, intra-class korelasyon katsayıları ile değerlendirildiğinde her iki uygulama arasında x istatistiksel olarak anlamlı ilişki görülmektedir. Bu çalışmada korelasyon katsayıları 0,51 ile 0,78 arasında değişmektedir. Ölçeğin diğer bir geçerlilik çalışmasında ise Fiziksel fonksiyon (p=0.154); fiziksel rol fonksiyonu (p=0.362), ağrı (p=0.313), genel sağlık (p=0.955), vitalite (p=0.406), sosyal fonksiyon (p=0.50), emosyonel rol fonksiyonu (p=0.685) ve mental sağlık (p=0.116) puanlarının ilk ve ikinci ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemektedir (p>0,05). Sonuç: Sonuç olarak Türkçe SF-36 romatoid artritli hastalarda güvenilir ve geçerli bulumuştur
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Invastigating reliability and validity of the Turkish version of short form36 (SF-36) Material and Method: The demographic data of the patients were recorded, and Health Assessment questionnaire (HAQ), which is used to assess the quality of life in patients with rheumatoid arthritis, and Short Form 36 (SF-36), were filled out. The disease activities were computed using Disease Activity Score 28 (DAS-28). The patients were recalled after three months and they were asked to state how they felt compared to their first visit, and the same tests were repeated. Results: Of the 141 patients admitted, 9.9% (n=14) were male, and 90.1% were female. In the reliability study of SF-36, the Cronbach alpha value of the subscales varied in the range 0.792-0.992, and hence SF-36 was found to be highly reliable. The item total score correlations were computed for each subscale, using the corresponding items in the questionnaire, and were found to be in the ranges: 0.436- 0.840 for physical functioning, 0.887-0.895 for role function (physical), 0.861-0.958 for pain, 0.564-0.892 for general health perception, 0.702-0.841 for energy/fatigue, 0.949-0.952 for social functioning, 0.396-0.473 for role function (emotional) and 0.456-0.824 for mental health. Next, the two SF-36 scores from two consecutive visits spaced 3 months apart were compared, and the p values were found to be: 0.065 for physical functioning, 0.391 for role function (physical), 0.555 for pain, 0.215 for general health perception, 0.862 for energy/fatigue, 0.107 for social functioning, 0.616 for role function (emotional) and 0.112 for mental health. Since the p values were found to be greater than 0.05, no differences between the two measurements were recorded. The validity study was conducted for the 63 patients whose reported conditions did not present any changes among the two visits. When the test retest relation was evaluated using intra-class correlation coefficients, the correlations of the two tests were found to be statistically significant. In this study, the correlation coefficients ranged from 0.51 to 0.78. xii In a further validity study of SF-36, the changes in the physical functioning (p=0.154), role function (physical) (p=0.362), pain (p=0.313), general health perception (p=0.955), energy/fatigue (p=0.406), social functioning (p=0.50), role function (emotional) (p=0.685) and mental health (p=0.116) scores, all with p>0.05, were not found to be statistically significant. Conclusions: The Turkish version of SF-36 was found to be reliable and valid in patients with rheumatoid arthritis.