Türk halk kültüründe Cinler
Jinns in the Turkish folklore
- Tez No: 511146
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Cinler, Halk İnançları, Demonoloji, Doğaüstü varlıklar, jinns, folk believes, demonology, supernaturel creatures
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Doğaüstü varlıklar insanoğlu var olduğu andan itibaren onunla birlikte var olmuştur. Şekilleri, isimleri, inanış biçimleri değişse de insanlar hep bilinmeyene duydukları merak ve endişe nedeniyle inanmayı sürdürmüşlerdir.“Cinler”ise Türk Halk inançlarında varlığına inanılan, tüm doğaüstü varlıkları karşılayan varlıklar olarak tanımlanır. Şamanistik dönemden günümüze kadar inanışlarda her daim var olan“Cinler”Halk Bilimi tarafından incelenmeye değer bir konudur. Çalışmamızın ilk bölümünde kavramsal bir çerçeve çizmeye gayret gösterilmiştir. İkinci bölümde tarihsel süreçte farklı dinler ve halkların cin inançları incelenmiştir. Üçüncü bölümde literatürsel“Cin”tanımı yapılmış, cinlerin özellikleri, insanlarla olan ilişkileri, büyü ve korunma yöntemleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde anlatı türleri ve halk inancında cinler incelenmiştir. Pek çok yerel ad ile anılan ve farklı özelliklere sahip doğaüstü varlıkların isimleri ve kısa bilgi sözlük bölümünde yer verilmiş ve özet bilgi için tablo hazırlanmıştır.“Cinler”e olan inanç her zaman var olmuş ve var olmaya da devam etmektedir. İnsanoğlu basit açıklama yerine her zaman daha gizemli ve karmaşık bir yol ile açıklamayı tercih etmiştir. Bilim ve teknolojinin ilerlemesine rağmen gizemli olaylara ve doğaüstü varlıklara olan inanış azalmak yerine sinema ve televizyon sektörünün katkısıyla artmıştır.
Özet (Çeviri)
Supernatural creatures have been existing since the humankind existed. They have believed in them with the wonder of unknown even though their shapes, their names or their way of believes.“Jinns”have been defined in the Turkish folk believes as the creatures who contain all the supernaturel beings. Jinns that have been existing in believes from the Shamanism days to the present are worth to be studied by the Folklore. In the first chapter of our study, it was tried to draw a conceptual framework. In the second chapter, it was examined the jinn believes of different religions and communities throughout the history. In the third chapter it was defined the literature concept of jinn and it was mentioned about the features of jinns, their relations with humans, spell and the ways of protections from them. In the fourth chapter it was analyzed the jinns in folk believes and narrative types. The names of supernatural creatures who have lots of different local names and their features was added in the chapter of dictionary. The belief of jinns have been existing through the ages and continues to be exist in the present. Humankind always prefer to explain in the complex and mysterious way instead of the basic ways. In spite of the development in technology and science the belief in supernaturel beings and mysterious events has increased with the support of film sector instead of decrease.