The military evolution in the Black Sea Region (Security challenges 2004-2017)
Karadeniz bölgesinde ordu geliştirme (Güvenlik zorlukları 2004-2017)
  1. Tez No: 511158
  2. Yazar: IULIANA OPREA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÖKLAP KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım, Boğaziçi, jeostratejik, NATO, zorluklar, hidrojen sülfit, Türkiye, Romanya, Black Sea, military, geostrategic, Russia, evolution, NATO
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışmanın amacı Karadeniz ve onun çevresindeki alanların gelecekteki işbirliği yapılacak ülkelerle olan ilişkisini analiz yapmak ve araştırmaktır. Bu çalışma NATO ordusunun Romanya ve Türkiye, Rusya'nın Kırım üzerindeki etkisi ve Boğaziçi ile Çanakkale ortasındaki ilişkileri kendi içinde bulunduracaktır. Çalışmanın içerinde NATO'nun Karadeniz üzerindeki güvenlik stratejileri, Türkiye ve diğer komşu ülkeler ile ortak olan alanlar üzerindeki pozitif ve negatif stratejik yöntemleri de bulundurmaktadır. Karadeniz uzun süredir çok jeostratejik, politik çıkarlar ve tartışmalar için kullanılmiştır. Bu tartışmaların merkezinde yer almanın temel nedeni, Karadeniz'in Doğu Avrupa, Türkiye, Rusya ve bazı Kafkas ülkelerinin güney denizlerine bağlayan bir bölge olmasıdır. Bunun dışında Karadeniz bölgesinin ekonomik açıdan önemli olan ve gelir düzeyinin yüksek olduğu ve doğal gaz, petrol, hidrojen sülfit maddelerine sahip olmasıdır. Yukarıdaki ekonomik önemi dışında Karadeniz ve onun etrafındaki bölgeler hem askeri hem de deniz yolu ordusu açısından da stratejik olarak çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
The study will focus on the evolution of the military factor from the Black Sea region starting with 2004. After this date two more countries from the Black Sea region, Romania and Bulgaria became NATO members and together with Turkey and Russia contribute to the military activity from the region. This research will analyze the military evolution and the military balance from the Black Sea region for a period of thirteen years. All the alliances, partnerships, projects, collaborations along with disputes and tensioned moments will be presented in detail in this study. There will be paid a special importance to the 2014 moment when Russia illegally annexed Crimea from Ukraine. Moreover, there will be evidenced the geostrategic importance of the Black Sea together with the Russian – NATO dispute over the region.