Matematik dersi hareket problemleri konusunun 9. sınıf öğrencilerine disiplinler arası öğretim yaklaşımıyla öğretimi
Instruction of movement problems to the students in the secondary school 9th grade mathematics lesson in interdisciplinary teaching approach
- Tez No: 511199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BELGİN TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Disiplinler arası öğretim, İlişkilendirme, Matematiksel ilişkilendirme, Hareket problemleri, Öğrenme, Interdisciplinary teaching, Associating, Connections in mathematics, Motion problems, Learning
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada disiplinler arası öğretim yaklaşımı ilkeleri kullanılarak hazırlanan 9. Sınıf matematik dersi hareket problemleri konusunun öğrencilerin öğrenmesi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada matematik dersi“hareket problemleri”konusu ile fizik dersi“hareket”konusu arasında bir ilişkilendirme yapılmıştır. Araştırma ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desenli bir çalışmadır. Araştırma Kocaeli ilinde merkezi ortaöğretim yerleştirme taban puanları birbirinden farklı iki anadolu lisesinde yürütülmüştür. Çalışma yapılan her iki okuldan kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemiyle birer deney birer kontrol grubu seçilmiştir. Seçilen birinci okulun deney grubunda 34, kontrol grubunda 32; ikinci okulun deney grubunda 33, kontrol grubunda 32 öğrenci olmak üzere çalışma toplam 131 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Hareket problemleri konusunda ilişkilendirme bileşeni kullanılarak disiplinler arası öğretim yaklaşımıyla bir ders tasarımı yapılmıştır. Tasarlanan bu ders deney gruplarında uygulanmış, kontrol gruplarında aynı konular kendi dersleri içerisinde, diğer bir deyişle disipliner yaklaşımla, ilişkilendirme yapılmadan işlenmiştir. Deney sonrasında deney ve kontrol gruplarına son test uygulanarak gruplardaki akademik başarıya, son testten üç hafta sonra ise kalıcılık testi uygulanarak gruplarda konunun öğrenmedeki kalıcılığına bakılmıştır. Araştırmanın bulguları ışığında; gruplara uygulanan son test ve kalıcılık testlerinde deney gruplarının lehine sonuçlar gözlenmiştir. Elde edilen veriler ışığında hareket problemleri konusunun ilişkilendirme yapılarak disiplinler arası öğretim yaklaşımıyla anlatılmasının, öğrencilerin öğrenmeleri üzerinde olumlu etki sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the effect of movement problems in 9th grade mathematics lesson prepared with using principles of interdisciplinary teaching method was examined on students' learning .Also, an attribution has been built between ``movement problems`` of mathematics and ``movement`` of physics. The research is a semi-experimental design study with pre-test, post-test control groups. The research was conducted withtwo different high schools which has different minimum score on Central Secondary School Entrance Exam. One experiment group and one control group has been selected by means of easily accessible case sample method from both schools. The study has been conducted with 131 students which consist of 34 experiment group students and 32 control group students from the first school and 33 experiment group students and 32 control group students from the second school. A lesson was designed with interdisciplinary teaching method by using attribution component on movement problems subject. The designed lesson has been implemented to experiment groups but control groups, the same subjects have been studied in control groups` own lessons in other words via a disciplinary method, without any correlation. After the experiment, a post-test was implemented to the experimental and control groups and academic achievement was observed. Three weeks after post-test, permanence test was implemented to the groups to evaluate the permanence of the learning. In the light of the research, favorable results were observed for the experimental groups in the post-test and permanence test which applied to the both groups. As a result, according to the research findings, teaching the movement problems subject with the method of correlation among disciplines has a positive effect on the comprehension of students.