Kişilik özellikleri ile girişimcilik davranışı arasındaki ilişki: Denizli Meslek Yüksekokullarında bir araştırma
Relationship between personality characteristics and entrepreneurship behavior: A research in the vocational high schools
- Tez No: 511301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN BARUTÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik özellikleri, girişimcilik, girişimcilik davranışı, Personality traits, entrepreneurship, entrepreneurship behavior
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Girişimcilik, ekonomik büyüme ve kalkınmada; istihdamın artırılarak iş hayatının gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle girişimcilik kavramı günümüz değişen ve gelişen koşullarında her geçen gün önemini arttırmaktadır. Girişimcilik, emek, sermaye ve doğayı bir araya getirerek üretim sürecinin bir üretim faktörü olarak tasarlanması, örgütlenmesi ve onun tüm riskinin üstlenilmesidir. Kişilik kavramı ise insanların çalışma hayatında ve yaşam döngüsünde başarılı olabilmelerinde önemli olmaktadır. Kişilik, insanın dış dünyası ile olan ilişkisini nasıl kurması gerektiğini belirleyen insanı yaşama bağlayan, onu yönlendiren, kendisi ve çevresiyle olan ilişkilerini belirleyen önemli bir güçtür. Kişilik özellikleri ile girişimcilik davranışının ele alındığı bu çalışmanın amacı; beş faktörlü kişilik modeli boyutları ile girişimcilik davranışı boyutları arasındaki ilişkilerin saptanması ve incelenmesidir. Araştırma, 1102 Meslek Yüksek Okulu öğrencisinden elde edilen veriler doğrultusunda oluşturulan hipotezlere göre değerlendirilerek gerçekleştirilmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre tüm boyutlar arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Çalışmada ayrıca, değişkenlerle demografik veriler arasındaki farklılıklar da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship, economic growth and development; has played a major role in the development of business life by increasing employment. For this reason, the concept of entrepreneurship is increasingly important in today's changing and developing conditions. Entrepreneurship combines labor, capital with nature, designing the production process as a factor of production, organizing it and undertaking its entire risk. Personality concept is important for people to be successful in working life and life cycle. Personality is an important force that determines how people connect with the outside world, connects people to life, guides them, and determines their relationships with oneself and their surroundings. The aim of this work, which deals with the entrepreneurial tendencies with personality behaviors, five-factor personality model dimensions and entrepreneurship tendency dimensions. The research was carried out according to the hypotheses formed in the direction of the data obtained from 1102 vocational college students. According to the results of correlation analysis, there was a meaningful and positive relationship between all dimensions. In the study, differences between variables and demographic data were also examined.