Bir haber iletim mecrası olarak sosyal medya: 2015 genel seçim sürecinde yayınlanan haberlerin geleneksel medya ve sosyal medya karşılaştırması
Social media as an a news transmission channel: Comparison of traditional media and social media published news of 2015 general election
  1. Tez No: 511439
  2. Yazar: COŞKUN SAİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Medya, Sosyal Medya, Seçimler, Haber, İletim Aracı, Traditional Media, Social Media, Elections, News, Transmission Tool
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada internetle birlikte yeni iletişim teknolojilerinin insan hayatına hızla girişinin ardından ortaya çıkan sosyal medyanın habercilik alanına etkisi ve bu etkinin geleneksel medya ile karşılaştırması yapılmıştır. Çalışmadaki temel problem günümüzde sosyal medyanın, habercilik alanında geleneksel medyanın yanı sıra daha etkin kullanılan yeni bir haber iletim mecrası oluşturmuş olmasıdır. Çalışma kapsamında 7 Haziran 2015 Genel Seçim Süreci incelenmiştir. 7 Mayıs 2015 – 7 Haziran 2015 tarihleri arasında SÖZCÜ ve YENİ AKİT gazetelerinin hem basılı nüshaları hem de sosyal medya hesapları (Facebook, Twitter) günlük olarak incelenmiştir. Bu bağlamda 1 aylık süreç içerisinde 1133 basılı nüshada yayımlanan, 4200 sosyal medyada yayınlanan haber tespit edilmiştir. Basılı nüshalarda yayımlanan toplam 1133 haberin, 635'i SÖZCÜ gazetesinde, 498'i YENİ AKİT gazetesinde yer almaktadır. İncelenen haberlerde sadece seçim süreciyle ilgili olanlar değerlendirmeye alınmış ve gazetelerin seçim süreçlerinde geleneksel medya ve sosyal medyayı ne denli aktif kullandıklarının nicel olarak tespiti amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlarda iki farklı yayın politikası olan ve farklı kitlelere hitap eden, okur-takipçi sayısı arasında farklılıklar gösteren gazetelerin, seçim sürecinde geleneksel basılı gazetelerinin yanı sıra sosyal medyayı da yeni bir haber iletim aracı olarak aktif şekilde kullanarak, kitlelere ulaştıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media has been swiftly included in people's life with the new communication technologies and internet. In this study social media's effect on journalism and traditional media were compared. The fundamental problem of the study was social media's having created a more active and effective news transmission channel in the field of journalism than traditional media. 7 June 2015 General Election processes were handled in the scope of the study. Between 7 May 2015 - 7 June 2015 SÖZCÜ and YENİ AKİT newspapers' printed issues and social media accounts (Facebook, Twitter) were examined daily. In this one month period 1133 news were detected on newspapers printed issues and 4200 news were detected on social media. 635 of total 1133 printed news were on SÖZCÜ and 498 of total 1133 were on YENİ AKİT. Only the news which were about general election process were taken into account and it is aimed to find out that quantitatively how active and effective the newspapers use the traditional media and the social media. In the result ıt is observed that the two newspapers which has different publishing policy, which appeals to different crowds and which has different numbers of reader-follower have actively used social media as a new news transmission channel and reached the masses in the general election process.