Mevdudi'nin Tefhimü'l-Kur'an adlı eserinde hıristiyanlıkla ilgili bilgilerin dinler tarihi açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the information related to christianity in the history of religions of Mevdudi's Tefhimü'l-Qur'anic work
- Tez No: 511440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, Mevdudi, Kur'an, İsa, İncil, Christianity, Mawdudi, Quran, Jesus, Bible
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Hıristiyanlık, ilahi kaynaklı bir din oluşu, müntesiplerinin diğer dini gruplara oranla çokluğu ve dünyanın dört bir yanına yayılmış olmasıyla müstesna bir yere sahiptir. Bu dinin teolojik arka planı, kutsal kitabı, ibadetleri, peygamberi ve temel ilkeleri birçok araştırmanın konusunu teşkil etmektedir. Kur'an ayetlerine bakıldığında da birçok yerde muhtelif başlıklar altında toplanılabilecek şekilde Hıristiyanlığın ve Hıristiyanların eleştirisini görmekteyiz. Konunun bizi ilgilendiren kısmında, yani Kur'an'ın yorumu ve açıklaması olan tefsirlerde de Hıristiyanlıkla ilgili vurgu dikkatten kaçmamıştır. Rivayetlerin az yer tuttuğu ve genellikle sosyal meselelere daha çok vurgu yapılan Mevdudî'nin“Tefhimü'l-Kur'an”adlı eserinde de Hıristiyanlık olgusu geniş bir şekilde kendisine yer bulmuştur. Yaşadığımız dönemin sorunlarına çözüm arayan ve ayetlerin günümüze yansımalarını öncelikli amaç olarak belirleyen bu tefsir çalışmasının diğer dini gruplar, özellikle de dünyanın birçok yerinde mensubu bulunan Hıristiyanlıkla ilgili değerlendirmeleri önem teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Christianity has an extraordinary place in that it is a divine source of religion, the majority of its members compared to other religious groups, and the fact that it is spread all over the world. This religion's theological background, sacred book, worship, prophets and basic principles constitute the subject of many researches. When we look at the Qur'anic verses, we see the criticism of Christianity and Christians, which can be gathered in various places under various headings. The emphasis on Christianity does not escape attention in the part that concerns us, that is to say, the Qur'an's interpretation and explanation. In his work titled“Tefhimü'l-Qur'an”of Mevdudî, where the narrations are placed with little emphasis and often emphasized more on social issues, Christianity has found its place widely. This study of tafsir which seeks a solution to the problems of the time we live and determines the daily reflection of the verses as the primary objective is of importance to other religious groups, especially Christianity, which belongs to many parts of the world.