Okul müdürlerinin motivasyonel dil kullanımı ile öğretmenlerin okul iklimi algısı arasındaki ilişki
The relationship between motivational language use of school principals and teachers' perception of school climate
- Tez No: 511451
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİT ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, liderlik, okul yöneticileri, motivasyonel dil teorisi, okul iklimi, Educational administration, leadership, school principals, motivational language theory, school climate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, öğretmen algılarına göre, okul yöneticilerinin motivasyonel dil kullanımı ile öğretmenlerin okul iklimi algısı arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaktır. Yöntem: Araştırmada, ilişkisel bir araştırma deseni kullanılmaktadır. Bu bağlamda, okul iklimi bağımlı değişken, motivasyonel dil ise bağımsız değişken olarak ele alınmıştır. Araştırma evrenini, Bilecik il genelinde bulunan tüm resmî okullarda görev yapan 2153 öğretmen oluşturmaktadır. Motivasyonel Dil Ölçeği ve Okul İklimi Ölçeği kullanılarak, araştırma örneklemini oluşturan her kademeden toplam 30 okuldan, 407 öğretmenden veri toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis-H testi, ANOVA, korelasyon ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Öğretmenlerin algısına göre okul yöneticilerinin motivasyonel dil kullanımı, okul iklimi ve okul iklimi alt boyutlarının anlamlı bir yordayıcısıdır. Sağlıklı bir okul iklimi için müdürün sergileyeceği destekleyici müdür davranışının önemi açık bir şekilde ifade edilebilmektedir. Dilin doğası gereği anlamlılık ve amaçlılık içermesi nedeniyle motivasyonel dilin okul iklimini belirleyici olması açıklanabilir. Sonuç ve Öneriler: Okul müdürlerinin, öğretmen algılarına göre; okul iklimi açısından öğretmenlerin önerilerini dinleyen ve hayata geçiren bir yapıda olduğu fakat motivasyonel dilli yönlendirici dil, cesaret verici dil ve aitlik yaratıcı dili yeterli düzeyde kullanmadıkları görülmektedir. Bunun yanında motivasyonel dil okul müdürleri tarafından ne düzeyde kullanılsa da umursamaz öğretmen davranışı üzerinde bir etkiye sahip değildir. Bu nedenle okul yöneticilerinin motivasyonel dil kullanımı teşvik edilirken öğretmen aidiyetinin daha üst düzeyde sağlanması için gerekli güdüleyiciler sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to reveal the relationship between school administrators' motivational language use and teachers' school climate perception, according to teacher perceptions. Method: In this context, school climate is considered as the dependent variable and the motivational language is considered as the independent variable. The research population consists of 2153 teachers who work in all official schools in Bilecik province. Data were collected from 30 schools and 407 teachers from every stage of the research sample by applying Motivational Language Scale and School Climate Scale. Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis-H test, ANOVA, correlation and multiple regression analysis were used to analyze the data. Results: According to teachers' perceptions, motivational language use of school principals is a significant predictor of school climate and school climate sub-factors. It can be clearly stated that the use of motivational language by school principal is crucially important for a healthy school climate. It can be explained that the motivational language determines the school climate due to the meaningful and purposeful nature of the language. Conclusion and Suggestions: According to the teacher perceptions, school principals could be assumed to be a figure who listens and applies the suggestions of the teachers in terms of the school climate. However, it was seen that they did not employ the illocutionary, perlocutionary and collocutionary languges in an effective level. Besides, whatever the level is used by the school principals, the motivational language doesn't have an effect on disengaged teacher behavior. For this reason school principals should be encouraged to use motivational language and the perception of teachers' belongingness should be enhanced.