Yazma alışkanlığı kazanmış lise öğrencilerinin yazma nedenlerinin incelenmesi
Analyzing the reasons of writing for high school students who have writing habit
- Tez No: 585740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil, Yazma Becerisi, Yazma Alışkanlığı, Language, Writing Skills, Writing Habit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, yazma becerilerine sahip yazma alışkanlığı kazanmış ortaöğretim öğrencilerinin yazma alışkanlıklarını nasıl kazandıkları ve yazmalarına neden olan etkenlerin incelenmesidir. Araştırmamın çalışma evrenini Kırşehir il merkezindeki 2017-2018 eğitim öğretim yılında liselerde( Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü Fen Lisesi – Kırşehir Ahi Evran Anadolu Lisesi – Kırşehir Sosyal Bilimler Lisesi) öğrenim gören 10. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma grubu toplam 49 öğrenciden oluşmaktadır. Bu araştırmada yazmayı alışkanlık haline getiren ortaöğretim öğrencilerinin yazma nedenlerine yönelik görüşleri içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda öğrencilerin yazma alışkanlığı kazanmasında öğretmen etkisinin ilk sırada olduğu görülmüştür. Öğretmen teşvikinin ardından psikolojik nedenler, aile teşviki, okuma alışkanlığı, boş vakitlerini değerlendirme ihtiyacı, yarışmalar ve kişisel merakın olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında öğrencilerin yazma alışkanlığı kazanmaları ve bu alışkanlığın sürdürülmesi için tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze how secondary school students having the habit of writing, acquired their writing habits and the factors that lead them to write. The universe of this research consisted of 10th Grade students studying in high schools in the city of Kırşehir( Prof.Dr. İlhan Kılıçözlü High School – Kırşehir Ahi Evran Anatolian High School – Kırşehir Social High School). The workgroup consisted of 49 students. In this study, content analysis was performed on the opinions of secondary school students having the habit of writing, about their reasons of writing. As a result of the research, it was seen that the teacher effect is in the first place regarding the gain of writing habit. Psychological reasons, family encouragement, reading habits, need for recreation, competitions andpersonal interest were found to come after teacher encouragement. In the light of the obtained data, suggestions were made for the students to gain the habit of writing and to sustain this habit.