Çocuklarda ağız solunumunun maksiller ark boyutları ve palatal morfoloji üzerine etkilerinin üç boyutlu analizle değerlendirilmesi
Assessment of maxillary arch dimensions and palatal morphology effects of mouth breathing in children by three dimensional analysis
  1. Tez No: 511510
  2. Yazar: MEHMET UĞUR OFLAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİDAN ALAKUŞ SABUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız solunumu, dental ark boyutları, dijital dental model, palatal morfoloji, üç boyutlu, Mouth breathing, dental arch dimensions, digital dental cast, palatal morphology, three-dimensional
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, dijital modellerde üç boyutlu bir analiz kullanarak, ağız solunumunun maksiller ark boyutları ve palatal morfoloji üzerine olan etkilerinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmamızda, çalışma grubuna Kulak Burun Boğaz kliniği tarafından solunum paterni objektif bulgularla konulmuş, ağız solunumu yapan 17 erkek (yaş ortalaması 8,65±0,80), 17 kız (yaş ortalaması 8,63±0,98); burun solunumu yapan 17 erkek (yaş ortalaması 8,70±0,94), 17 kız (yaş ortalaması 8,70±0,98) toplam 68 birey dahil edildi. Maksiller dental alçı modeller, üç boyutlu lazer tarayıcı ile tarandı. Her dijital modelde, maksiller ark morfolojisini analiz etmek için üç boyutlu ölçümler yapıldı. Maksiller ark ve palatal kubbede, ark uzunluğu (TAL, AAL); ark genişliği (D3, D4, D5, D6); palatal derinlik (H3, H4, H5, H6); total ve bölgesel yüzey alanı ve hacim ölçümleri yapıldı. Gruplar arası ve grup içi farklılıklar bağımsız örneklem Student t-testi ile test edildi (p≤0.05). Bulgular: Araştırmanın sonuçlarına göre, gruplar arası ark uzunluklarında (TAL, AAL) bir değişim gözlenmezken, ark genişlikleri (D3, D4, D5, D6) çalışma grubundaki bireylerde anlamlı düzeyde daha küçük olduğu saptandı (p≤0.001). Çalışma grubunda, birinci premolar (H4), ikinci premolar (H5) ve birinci molar (H6) seviyesinde daha yüksek ve keskin palatal kubbe gözlendi (p≤0.01). Çalışma grubunda hem palatal yüzey alanının hem de palatal hacminin önemli ölçüde daha küçük olduğu saptandı (p≤0.001). Palatal yüzey alanı ve palatal hacim, kontrol grubuna kıyasla, çalışma grubunda sırasıyla %13.5 ve %27.1 daha küçük olarak ölçüldü. Cinsiyet ayrımı gözetilerek yapılan değerlendirmede, çalışma grubu kızlarında erkeklere kıyasla, özellikle 5-6 bölgesinin açısal (A5, A6) ve derinlik (H5, H6) ölçümlerinde daha fazla değişiklik gözlendi. Sonuç: Ağız solunumu paterni olan çocuklar, normal solunum paterni olanlara göre, maksiller arkta belirgin bir daralma, palatal yükseklikte artış, palatal yüzey alanı ve hacimde azalma gösterdi. Cinsiyet ayrımı gözetilerek yapılan değerlendirmelerde ise ağız solunumundan kızların daha fazla etkilendiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the present study was to examine the effects of mouth breathing on maxillary arch dimensions and palatal morphology using a three-dimensional analysis in digital models. Methods: In our research, respiratory pattern was determined by the Otorhinolaryngology clinic with objective findings, sixty eight children were included in the present study according to their respiratory pattern: 34 mouth breathing children (17 males and 17 females, mean age 8,65 ± 0,80 and 8,63 ± 0,98) and 34 nasal breathing children (17 males and 17 females, mean age 8,70 ± 0,94; 8,70 ± 0,98). Maxillary dental plaster models, were scanned with a three-dimensional laser scanner. In each digital model, three-dimensional measurements were made for analyze the maxillary arch morphology. In maxillary arch and palatal vault, arch length (TAL, AAL); arch width (D3, D4, D5, D6); palatal depth (H3, H4, H5, H6); total and regional surface area and volume measurements were made. The differences intergroup and intragroup were tested with the independent sample Student t-test (p≤0.05). Results: According to the results of the study, arch widths (DE, D4, D5, D6) were found to be significantly smaller in the study group, while no change was observed in intergroup arch lengths (TAL, AAL) (p≤0.001). In the study group, a higher and sharp palatal vault was observed at the level of the first premolar (H4), second premolars (H5) and first molar (H6) (p≤0.01). Both palatal surface area and palatal volume were found to be significantly smaller in the study group (p≤0.001). Palatal surface area and palatal volume were measured, respectively, as 13.5% and 27.1% smaller in the study group compared to the control group. In the evaluations made by gender discrimination, in the study group females compared to the males, more changes were observed in the angular (A5, A6) and depth (H5, H6) measurements, especially in the 5-6 regions. Conclusions: Children with mouth breating pattern showed significant narrowing of the maxillary arch, an increased palatal height, a decreased palatal surface area and volume when compared to subjects with normal breathing pattern. In the evaluations made by gender discrimination, it was concluded that girls were more affected from mouth breathing.