Fyodor Mihayloviç Dostoyevski ve Lev Nikolayeviç Tolstoy'da otantiklik
Authenticity in Fyodor Mihayloviç Dostoyevski and Lev Nikolayeviç Tolstoy
  1. Tez No: 511639
  2. Yazar: ERGÜN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLLATİF TÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dostoyevski, Tolstoy, edebiyat, felsefe, otantiklik, hayatın anlamı ve insan, Dostoyevski, Tolstoy, literature, philosophy, authenticity, meaning of life and human
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmamızda öncelikle“otantiklik”kavramının hangi anlamlara geldiği ele alınmış ve onun düşünce tarihindeki epistemolojik ve ontolojik dayanakları üzerine derinlemesine bir incelemesi yapışılmıştır. Tezimizin konusuyla ilgili önemli kavramlar ortaya konulmuş ve otantiklik kelimesinin temel anlamının 'hayatın anlamına' ilişkin genel bir sorgulama olduğunu ortaya koyan Varoluşçuluk düşüncesinin açıklamalarına yer verilmiştir. Ardından felsefe ve edebiyat açısından otantikliğin nasıl bir öneme sahip olduğuna Dostoyevski ve Tolstoy'un eserleriyle vurgu yapılmıştır. İnsan nedir, hayatın anlamı nedir? Kendini tanımak, kendini aramak, varlık, varoluş ve ölüm gibi problemler otantikliğin alanı olup Dostoyevski'nin ve Tolstoy'un eserlerinde önemle üzerinde durdukları problemlerdir. Çalışmamızda da bu iki önemli yazarın eserlerindeki otantiklik anlayışlarını ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly the implications of the concept of“authenticity”were discussed and an in-depth examination was made on the epistemological and ontological foundations of its thought history. Important concepts related to the topic of the thesis were explained and the basic meaning of the word authenticity 'meaning of life' place to a general interrogation reveals that the explanation is given of the ideas of existentialism. Then, within Dostoyevski and Tolstoy's works, we emphasized how authenticity can be used and important in terms of philosophy and literature. What is human, what is the meaning of life? Self-knowledge, self-search, being, existence (becoming) and death problems such area is the authenticity of the problems that they are strongly emphasized in the works of Dostoyevski and Tolstoy. In our work, we tried to reveal the understanding of authenticity in the works of these two important authors.