Okul yöneticilerinin yenilik yönetimi yeterliklerine ilişkin öğretmen ve okul yöneticisi algılarının incelenmesi
The perceptions of school directors and teachers over innovation management competencies of school directors
  1. Tez No: 511643
  2. Yazar: HACI MUSTAFA GÖRGEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEMLİHA COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik, Yenilikçilik, Yenilik Yönetimi, Eğitimde Yenilik, Eğitim Örgütlerinde Yenilik Yönetimi, Innovation, Innovation Management, Innovation in Education, Innovation Management in Educational Organizations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada okul yöneticilerinin yenilik yönetimi yeterliklerine ilişkin öğretmen ve okul yöneticisi algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda yenilik yönetimi yeterliklerine ilişkin okul yöneticisi ve öğretmen algılarının eğitim düzeyine, mesleki kıdemine, cinsiyet değişkenine ve okulda çalışan öğretmen sayısına göre farklılaşıp, farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerindeki resmi ortaokullarda görev yapmakta olan öğretmen ve okul yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise bu ilçelerde görev yapmakta olan 548' i öğretmen ve 68' i okul yöneticisi olmak üzere toplam 616 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, okul yöneticisi ve öğretmenlerin sosyo-demografik özellikleri hakkında bilgi toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilmiş 'Kişisel Bilgi Formu' ile birlikte Bülbül (2011) tarafından geliştirilen 'Okullarda Yenilik Yönetimi Ölçeği' kullanılmıştır. SPSS 20 istatistik paket programının kullanıldığı veri analizinde, öğretmen ve okul yöneticilerinin demografik özelliklerinin frekans ve yüzde dağılımlarının yanı sıra okul yöneticilerinin yenilik yönetimi yeterliklerine ilişkin öğretmen ve okul yöneticisi algı düzeylerinin aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları belirlenmiştir. Daha sonra okullarda yenilik yönetimi ölçeklerinden alınan puanların, demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek üzere Bağımsız Grup t-testi, Mann Whitney U testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Kruskal Wallis H testi ve Post hoc istatistik tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin yöneticilerin yenilik yönetimi yeterliği ve alt boyutlardaki yeterliklerine ilişkin algılarının ortalamanın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra öğretmenlerin okul yöneticilerinin yenilik yönetimi yeterliklerine ilişkin algıları ile cinsiyet ve eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı bir fark göstermediği, buna karşın hizmet yılına göre 20- ve üzeri yıl görev yapmış olanlar lehine anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Okul yöneticilerinin yenilik yönetimi yeterliği ve alt boyutlarındaki yeterliklerine ilişkin algılarının ise yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet, mesleki kıdem ve görev değişkenlerine göre okul yöneticilerinin yenilik yönetimi yeterliklerine ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık göstermediği, buna karşın eğitim durumu değişkenine göre genel yenilik yönetimi ve alt boyutlara ilişkin yeterliklerde lisansüstü eğitime sahip olanlar lehine anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca okulda görev yapan öğretmen sayısı değişkenine göre sadece örgütsel kültür ve yapı alt boyutunda 30- ve üzeri öğretmenle çalışan okul yöneticileri lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is aimed at investigate the perceptions of teachers and school administrators about innovation management competencies of school administrators. In this context, it has been examined whether the school manager and teacher perceptions about innovation management competencies differ according to education level, occupational seniority, gender variable and the number of teachers working at school. The scope of the research is composed of teachers and school administrators who are working in official secondary schools in the provinces of Dulkadiroğlu and Onikişubat in Kahramanmaraş province in 2013-2014 academic year. The sample of the research consists of a total of 616 persons, 548 teachers and 68 school administrators working in these districts. In order to gather information about the socio-demographic characteristics of school administrators and teachers as a means of collecting data in the research,“Innovation Management Scale in Schools”developed by Bülbül (2011) was used together with the 'Personal Information Form' developed by the researcher. In the data analysis using the SPSS 20 statistical package program, the arithmetic mean and standard deviations of the perception level of teachers and school administrators regarding the frequency and percentage distributions of teacher and school managers' demographic characteristics as well as innovation management competencies of school administrators were determined. Independent group t-test, Mann Whitney U test, One-way ANOVA, Kruskal Wallis H test and Post hoc statistic technique were used to determine whether the scores obtained from the innovation management scales were differentiated according to demographic variables. As a result of the research, it was determined that the perception of teachers about managers' adequacy of innovation management and sub dimensions was above average. In addition, it was concluded that the teachers did not make a meaningful difference between the perceptions of the school administrators and the gender and educational status of the school administrators, but there was a meaningful difference in favor of those who served 20- and over years of service year. It has been determined that the perceptions of the school administrators about the adequacy of innovation management and their competencies in sub dimensions are high. According to gender, occupational seniority, and task variables, school managers did not show any significant difference between their perceptions of innovation management competence, whereas education status variable was found to be a significant difference for general innovation management and subscale competencies in favor of those with graduate education. Moreover, according to the number of teachers working in the school, it was determined that there is a significant difference in favor of the school administrators working with teachers who only work in the organizational culture and structure sub dimension with age 30 and above.