İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukukunda kadın işçilerin hakları
Right of female workers in Labour Law and Social Security Law
  1. Tez No: 511913
  2. Yazar: İNCİ BAYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ CAN TUNCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın İşçinin Hakları, Kadın İşçinin Korunması, Kadın Erkek Eşitliği, Cinsiyet Ayrımcılığı, Feshe Karşı Koruma, Rights of Female Workers, Protection of Female Workers, Gender Equality, Gender-Based Discrimination, Protection Against Unfair Termination
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Günümüzde halen kadın işçiler işe giriş sürecinde, çalışmaya devam etmede ve iş hayatındaki fırsatlara erişimde cinsiyete dayalı ayrımcılık ile karşılaşmakta ve bu nedenle çalışmaları engellenebilmektedir. Dolayısıyla kadın işçilerin; istihdam oranında artış sağlamak ve mevcut işlerini kaybetmelerini önleyebilmek için çalışma koşulları bakımından özel olarak korunmaları gerekmektedir. Çalışmanın amacı, Türk İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Mevzuatında kadın işçilerin iş ilişkisi kurulması, devamı ve sona ermesi süreçlerindeki haklarına ilişkin yasal düzenlemeleri, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşme ve direktifler, öğreti ve yargı içtihatları kapsamında değerlendirmektir. Çalışmanın birinci bölümünde, uluslararası düzenlemelerin genel çerçevesi izah edilmiştir. İkinci bölümde, Türk İş Hukuku Mevzuatındaki kadın işçilerin iş ilişkisinin kurulması, devamı ve sona ermesi süreçlerindeki haklarına ilişkin düzenlemelere; uluslararası düzenlemeler ve özellikle Avrupa Birliği Direktifleri ile karşılaştırmalı olarak yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yer alan kadın işçilerle alakalı düzenlemeler detaylı olarak incelenmiştir. Çalışma neticesinde; ilgili Türk mevzuatının uluslararası düzenlemeler ile büyük ölçüde uyumlu hale getirilmiş olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın cinsiyet eşitliği açısından eksik ve uluslararası düzenlemeler ile AB mevzuatına aykırı hala mevcut olan hususların düzenlenmesi gerekmektedir. Mevzuatın uyumlu hale getirilmesi tek başına da yeterli olmayıp, kadın işçilerin getirilen bu düzenlemelerden uygulamada tam anlamıyla yararlanıp yararlanmadığının denetlenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte kadın işçileri korumak için getirilen düzenlemelerin uygulamada kadınlar aleyhine sonuçlar doğurmamasına dikkat edilmeli ve cinsiyete dayalı iş ayrımı yapılarak kadınların erkeklerle eşit şekilde iş bulma imkanları ortadan kaldırılmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Female workers today continue to face discrimination on the basis of gender in the labour market. This unequal treatment can be seen not only in hiring processes but also in opportunities presented to them in the workplace. As a result, female workers need specific protection in order to increase their participation in the labour market and protect their jobs. The purpose of this study is to analyse the provisions of the Turkish Labour and Social Security Law regarding the rights of female workers in the processes of conclusion, continuation and termination of labour relations in the light of both international agreements and directives that Turkey is a party to and also Turkish doctrine and practice. In the first chapter, the provisions of the relevant international regulations are set forth. In the second chapter, the provisions of the Turkish Labour Law regarding the rights of female workers in the processes of conclusion, continuation and termination of labour relations are analysed in comparison with international regulations, in particular the directives of the European Union. In the third chapter, the provisions of the Turkish Social Security and General Health Insurance Law regarding female workers are examined in detail. The study concludes that the relevant Turkish regulations have been largely harmonised with the international regulations. The provisions which are inadequate or in contradiction with the gender equality norms of the international regulations should be amended. Harmonisation of regulations alone is not sufficient to protect women from discrimination; monitoring is necessary to ensure female workers fully benefit from their rights within the implementation. These regulations should not bring disadvantageous consequences to female workers and particularly gender-typing of jobs should not limit their opportunities to find work.