Çağdaş dönemde adalet düşüncesinin felsefi temelleri
Philosophical foundations of thought of justice in the contemporary era
  1. Tez No: 511928
  2. Yazar: MÜFİT MERT BAĞDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BIÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, Çağdaş Dönem, John Rawls, Robert Nozick, Friedrich Hayek, Dağıtıcı Adalet, Justice, Contemporary Era, John Rawls, Robert Nozick, Friedrich Hayek, Distributive Justice
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Adalet, 20. yüzyıl ile birlikte belirgin bir kavram haline gelmiştir. Ayrıca çağın koşulları adaletin bir başvuru noktası olmasını sağlamaktadır. İnsan hakları alanındaki gelişmeler, teknolojinin etkisi, ekonomik problemler ve çevre sorunları adaletin anlamını doğrudan değiştirmiştir. Bu etkilerle beraber, çağdaş dönemde adaletin sadece tek bir alanın konusu olmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden de, bu tez içerisinde adaletin, yaşamın devam etmesiyle ve daha iyi bir yaşamın sağlanmasıyla ilgili bir kavram olduğu öne sürülmektedir. Çağdaş dönemde adalet düşüncesinin şekillenişi, çağın koşulları, felsefe tarihindeki görüşler ve adalet teorileri etkisiyle beraber tartışılmaktadır. Tezin içerisinde John Rawls, Robert Nozick, Friedrich Hayek ve felsefe tarihindeki önemli isimlerin öncülüğünde, adalet düşüncesinin felsefi temelleri ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Justice became a prominent notion together with the 20th century. Also, it is ensured that justice is a point of reference considering the conditions of present era. Developments in the field of human rights, the impact of technology, such problems regarding economy and climate issues in the world have directly modified the meaning of justice. Along with these effects, it is emerged that justice in the contemporary era is not solely a subject of one field. Thus, in this thesis, it is asserted that justice is a concept that related to the continuation of life and the achievement for a better life. The formation of thought of justice in the contemporary era is jointly being discussed with the influence of the conditions of present era, the views in the history of philosophy and the theories of justice. In this thesis, the philosophical foundations of thought of justice in the contemporary era are elaborated in the lead of John Rawls, Robert Nozick, Friedrich Hayek and to the other influential names in the history of philosophy.