Enerji piyasalarında risk faktörlerinin belirlenmesi üzerine ampirik bir çalışma
- Tez No: 511927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, İşletme, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enerji, enerji piyasaları, risk faktörleri, Energy, energy markets, risk factors
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Enerji piyasalarında verimliliğin ve üretilebilirliğin dışında pazarlama sürecinin de hayati rol oynaması, beraberinde küresel piyasalarda rekabet edebilme bakımından bütünleşik bir risk yönetimi sisteminin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Öte yandan günümüzde enerji piyasalarına ilişkin bu şekilde bir bütüncül yaklaşıma rastlanmamıştır. Bu nedenle araştırmada, enerji piyasasında bütünleşik risk yönetiminin ilk adımı olan risk faktörlerinin belirlenmesi ve ampirik veriler ile kantitatif olarak etki yüklerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. 30 akademisyen ve 90 alan uzmanı olmak üzere toplam 120 katılımcıya enerji piyasasında güncel olarak faaliyet gösteren bir işletmenin risk analizinde kullanmış olduğu temel göstergeleri içeren anket formunu değerlendirmeleri ve risk faktörlerini sınıflandırmaları istenmiştir. Araştırmada akademisyenler ile alan uzmanlarının risk faktörü değerlendirmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar vardır. Teorik yaklaşıma göre piyasa alım ve tüketiciye ilişkin veriler daha fazla önem arz etmektedir. Uzmanlara göre ise sektörün henüz kendine yetecek düzeyde olmaması ve enerjide dışa bağlılık nedeniyle enerji tedarik etme süreciyle ilişkili faktörler daha fazla ön plana çıkan risk faktörleridir. Araştırma sonuçlarına göre akademik çalışmalar ile uzmanları daha fazla bir araya getiren saha çalışmalarına ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The fact that the marketing process plays a vital role in the energy market, besides the productivity and production capacity, also necessitates an integrated risk management system in terms of competing in global markets. On the other hand, there is no holistic approach to energy markets today. For this reason, in the research, it is aimed to determine risk factors which are the first step of integrated risk management in energy market and quantitatively effect loads with empirical data. In the survey, 120 participants, 30 academicians and 90 field specialists, were asked to evaluate the questionnaire including the basic indicators used in the risk analysis of an active energy market operator and to classify risk factors. There are statistically significant differences between academicians and field experts' risk factor evaluations according to the findings obtained in the research. According to academicians who have theoretical approach to the frontline, the data on market purchasing and consumption are more important. According to experts, factors related to the energy supply process are more prevalent risk factors because of the fact that the sector is not yet at the level of self-sufficiency, and because of energy outsourcing. According to the results of the research, this field seems to be needed for field studies which bring more experts together with academic studies.