Nur İçözü'nün yapıtlarının çocuk yazınının temel ilkelerine göre incelenmesi
Analysing the artworks of Nur İçözü according to the fundamental principal of child litareture
  1. Tez No: 511949
  2. Yazar: DEMET ALBAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN HAMZADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nur İçözü, çocuk edebiyatı, çocuk edebiyatının temel ilkeleri, Nur İçözü, child literature, the basic principals of child literature
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu araştırmada, Nur İçözü'nün yapıtlarının çocuk yazınının temel ilkelerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi (belge inceleme) ilkeleri uyarınca gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi; Nur İçözü'nün ilköğretim çağındaki çocuklar için yazdığı 17 yapıttan oluşmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Nur İçözü'nün yapıtları çocuk yazınının temel ilkelerine göre ele alınmıştır. Buna göre çocuk yazınının temel ilkelerinin nasıl ele alınması gerektiği üzerinde durulmuş ve değerlendirme yapılmıştır. Bu çerçevede Nur İçözü'nün ilköğretim çağındaki 9-14 yaş grubundaki çocuklar için yazdığı 17 yapıtı konu ve kurgu, iletiler, kahramanlar ve karakterler, çevre, dil ve anlatım gibi çocuk yazınının temel ilkeleri açısından incelenmiştir. Nur İçözü'nün çocuk edebiyatı alanındaki yapıtları çocuk yazınının temel ilkeleri çerçevesinde incelendiğinde bu yapıtlardaki konu, kurgu ve iletilerin çocuk okurun yaş seviyesine ve anlama evrenine uygun olduğu, çocuk okurun olumlu yönde özdeşim kurabileceği karakterlerin yer aldığı, zengin çevre unsurunun bulunduğu ve başarılı bir dil ve anlatımla çocuk yazınının temel ilkelerine uygun nitelikte örüntülendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to investigate Nur İçözü's pieces according to basic principles of children writing. The research came true in accordance with the rules of insestigation qualititative research method documents. The sampling of the research includes Nur İçözü's 17 pieces written for children in primary school. With this aim, Nur İçözü's pieces are handled considering the basic principles of children writing. Accordingly, it is emphasized and evaluated how to handle the basic principles of children writing. In this context, it is investigated that 17 pieces Nur İçözü's wrote for 9-14 aged children in primary school. In terms of children writing facts like topic, fiction, messages, characters, environment, language and expression. If we examine Nur İçözü's pieces in children literature according to basic principles of children literature, it is clarified that the topic, fiction and messages are suitable to the age of children reader and level of understanding, also there are some characters the children readers identificate positively, further there is a various environment and it is patterned in a succesful language and expression suitable to basic principles of children literature.