Yansıtıcı düşünmeye dayalı yazma etkinliklerinin 8.sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerileri, yazma tutumları ve yazma kaygıları üzerindeki etkisi
The effecton reflective thinking's-based writting act,vities on written expression abilities, writing's attitude and writing anxiety of 8th grade students
- Tez No: 511948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN HAMZADAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, Yansıtıcı Düşünme, Yazma Etkinlikleri, Yazılı Anlatım Becerileri, Yazma Tutumu, Yazma Kaygısı, Contructivism, Reflective Thinking, Writing Activities, Writing Expression Skills, Writing Attitude, Writing Anxiety
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırma, yansıtıcı düşünmeye dayalı yazma etkinliklerinin 8. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerileri, yazma tutum ve kaygıları üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ön test son test deney-kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, 2017-2018 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde bulunan 25 Aralık Ortaokulunun 8-E ve 8-F sınıfına devam eden 60 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın deney grubunu 8-F sınıfından 15 kız, 15 erkek olmak üzere toplam 30 öğrenci; kontrol grubunu ise 8-E sınıfından 15 kız, 15 erkek olmak üzere toplam 30 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın uygulama bölümünde deney grubuna sekiz hafta boyunca, haftada ikişer saat olmak üzere, yansıtıcı düşünme etkinliklerine dayalı yazma etkinlikleri; kontrol grubuna ise Türkçe dersi kazanımları kapsamında 8. Sınıf çalışma kitabındaki yazma etkinlikleri yaptırılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yazılı anlatım kağıtları kullanılmış, bu kağıtlar kompozisyon değerlendirme ölçeğine göre değerlendirilmiştir. Öğrencilerin yazma yönelik tutumları Akaydın ve Kurnaz (2015) 'ın yazma tutum ölçeğiyle, yazmaya yönelik kaygılarıysa Özbay ve Uyar (2011)'nin Daly- Miller'den uyarladığı yazma kaygı ölçeğiyle ölçülmüştür. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde SPSS 16.0 paket programı kullanılmış ve elde edilen veriler üzerinde t-testi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulardan biri; yansıtıcı düşünme etkinliklerine dayalı yazma etkinliklerinin, öğrencilerin yazılı anlatım becerilerini geliştirmede etkili ve verimli bir sınıf etkinliği olduğu yönündedir. Araştırmadan elde edilen bir diğer bulgu; bireyselliğin ön planda olduğu geleneksel genel yazma etkinliklerinin, öğrencilerin yazılı anlatım buluş becerileri dışında yazılı anlatımın diğer alt becerileri üzerinde olumlu bir katkısının olmadığıdır. Yazma tutumunu olumlu anlamda geliştirme, yazma kaygısını azaltma açısından; geleneksel yazma etkinliklerinin yapıldığı kontrol grubuyla yansıtıcı düşünme etkinliklerine dayalı yazma eğitiminin yapıldığı deney grubu arasında anlamlı derecede bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted with the purpose of determining the effect of reflective thinking- based writing techniques on written expression skills, writing attitudes and concerns of 8th grade students. In the research, pre-test/post-test experimental-control group qasi-experimental desing has been adopted. The research has been conducted with 60 student attending 8-E and 8-F grades of 25 Aralık Secondary School in Gaziantep province Şahinbey district during the been comprised of 30 students, namely 15 female and 15 male student in the 8-F class, and the control group has been comprised of 30 students, namely 15 female and 15 male students in the 8-E class. In the application stage of research ,the experimental group participated in reflective thinking- based writing activities for eight weeks, three hours a week; and the control group, within activities of the 8th grade study book. In the research written expression papers have been used as the data collection tool and assessed according to the essay assesment criteria. Student's attitudes toward writing have been evaulated with the writing attitude scale-developed by Akaydın and Kurnaz (2015), and their concerns toward writing have been evaulated with the writing concern scale adapted by Özbay and Uyar (2011) from Daly-Miller. SPSS 16.0 package program has been used in the analysis of research data, and t-test has been performed through the obtained data. One of the finding of the research indicates that reflective thinking's-based writing activities is an effective and efficient class activity in developing the written expression skills of students. Another finding of research is that; the conventional writing activities, which prioritizes inviduality, have not had a positive influence on any sub-skills other than written expression discovery skills. A significant difference has not been observed between the control group, which participated in conventional writing activities, and the experimental group, in which a reflective thinking-based writing education has been provided, in terms of positive development of writing attitude and decreasing the writing concern.