Abbas Sayar'ın eserlerinde halk bilimi unsurları
Folklore elements in Abbas Sayar's works
- Tez No: 530939
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM BAKIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Köy Romanı, Abbas Sayar, Halk Bilimi, Folklor, Köy, Village, Novel, Abbas Sayar, Folk Art, Folklore
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tanzimat ile birlikte her alanda olduğu gibi edebiyatta da yenilik arayışları hız kazanmıştır. Türk edebiyatına ilk kez Tanzimat döneminde giren roman, her ne kadar ilk örnekleri kusurlu olsa da her dönem gelişimini sürdürmüş ve Cumhuriyet döneminde Batılı örnekleriyle yarışır hâle gelmiştir. İlk örneğini Nâbizâde Nâzım'ın 1889'da verdiği köy romanı Karabibik, köyü ve köylüyü anlatan roman çığırını açmıştır. Sonrasında benzer romanlar yazılmakla beraber, Cumhuriyet dönemine gelindiğinde, köyü ve köylüyü anlatan romancıların sayısı çoğalmıştır. Bunda köy enstitülü yazarların payı büyük olmakla beraber, Anadolu'da yetişmiş yazarlar da bu furyaya katılmıştır. Yozgat'ta doğup büyüyen Abbas Sayar (1923-1999) da köy romancılarından biridir. Bütün roman ve hikâyelerinde İç Anadolu'nun aynası olmuş, Bozkır insanını her yönüyle sayfalara dökmeyi başarabilmiştir. Abbas Sayar, romanlarında köy ve köylünün dünyaya bakışını, olaylar karşısındaki tepkilerini, birbirleriyle olan ilişkilerini, çağın sorunlarının köye yansımalarını anlatırken ağız ve dil özellikleri, yaşayış biçimleri, gelenek ve görenekleri, konuşma biçimleri ve kelime hazinesi gibi birçok folklorik unsurlarla beraber harmanlayarak, gerçekçi bir biçimde ortaya koymuştur. Bu yönüyle, daha sonraları okuyucu tarafından pek itibar edilmeyecek köy romancılığının kilometre taşlarından biri olmuştur.
Özet (Çeviri)
Innovation operations has gained speed in literature like in all the fields with Tanzimat. The novel that first appered in Turkish literature in Tanzimat period, although it is defective in the first samples, it kept developing and come to a position that could race with the ones in the West in the Republicion Period. The first sample of village novel Karabibik written by Nâbizâde Nâzım in 1889, opened the era which told the villages and villagers. Then, in addition to writing similar novels, the number of the novels telling the villages and villagers increased when it come to Republician Period. The village instute writers, have a big share olso the writers who have grown in Anatolia have joined this glut. Abbas Sayar, who was born and grew in Yozgat (1923-1999) is one of the village novelists. He has been hte mirror of Central Anatolia in his novels and stories and succeeded paging the Steppe people from all points. While Abbas Sayar was telling the villages and villagers point of view to the World reactions againts the actiaons, their relations among each other, the reflections of the period's problems to the village, he put forth the features of the mouth and language, life styles, the traditions, speaking styles and word reservior by mixing them with a lot of folkloric elements in a realistic way. He has been a milestone of village novelistic that would be ignored by the reoders afterwards.