Canlı varlıkların TMS-41 kapsamında tek düzen hesap planında muhasebeleştirilmesi
The accounting of biological assets within the scope of TMS-41 in uniform chart of accounts
  1. Tez No: 512007
  2. Yazar: ABDULHALİM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER ÜNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Agriculture, Agricultural Accounting, Biological Assets, TMS 41, Sheep and Goat Farming
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tarımsal faaliyetler, bazı özellikleri dikkate alındığında diğer mal ve hizmet üretimi etkinliklerinden ayrılır. Genel bir bakış ile tarımsal faaliyetler de mal üretimi sonucunu doğuran ekonomik etkinliklerdir ancak elde edilen ürünler toplumun beslenmesi gibi yaşamsal bir işlevi gerçekleştirir. Tarım, yapılış teknik ve yöntemleri değişmiş olsa bile bütün zamanlar için toplumun gerçekleştirmek zorunda olduğu üretim alanıdır. Vazgeçilmez olma niteliğini gelecek zamanlarda da koruyacaktır. Günümüz dünyasında, özellikle gelişmiş ülkelerde tarım, modern araç-gereç ve yöntemlerle, büyük üretim organizasyonları tarafından ve pazar için çok büyük miktarlarda üretim yapılan bir sektördür.2000'li yıllardan sonra ülkemizde de tarımsal faaliyetlere büyük işletmelerin ve sermaye gruplarının yatırım yaptıkları görülmektedir. Küçük aile işletmelerinin yanında modern tarım işletmeleri ortaya çıkmaya devam etmektedir. Tarım işletmelerinin diğer sorunlarının yanında muhasebe sorunu da vardır. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde tarımsal muhasebe sorununun nasıl ortaya çıktığı ve çözümü geniş olarak tartışılacaktır. Tarım işletmelerinin muhasebe sorunu küreselleşme olgusunun varlığı dikkate alınarak çözümlenmeye çalışılmış ve muhasebe ile ilgili uluslararası kurumlar tarafından oluşturulan muhasebe standartları bu işletmelerde de uygulanmaya başlanmıştır. Çalışmamızda, TMS-41 Tarımsal Faaliyetler Standardını, ülkemizde var olan Tekdüzen Hesap Planını kullanarak bir hayvancılık işletmesinin tarımsal üretimine uygulayıp ortaya çıkan sonuçları değerlendireceğiz. Uygulamamızda, akademisyenlerce Tekdüzen Hesap Planına eklenmesi önerilen hesap grupları ve bu gruplar içerisindeki hesaplar öneri olmanın ötesine taşınmış, profesyonel muhasebe programı olan Zenom Programına bu hesap grupları eklenmiş etlik kuzu üreten işletmenin yevmiye kayıtları eklenme yapılmış Tekdüzen Hesap Planı ile yapılmış, yevmiye defteri ve defteri kebir oluşturulmuştur. Bize göre, TMS-41 Standardı Tekdüzen Hesap Planının alternatifi değildir. Bu durum diğer Türkiye Muhasebe-Finansal Raporlama Standartları içinde geçerlidir. Yapılması gereken mevcut hesap planına standartlara uygun hesapların eklenmesi ve vergi kanunlarında gerekli değişikliklerin yapılmasıdır. Anahtar Kelimeler: Tarım Muhasebesi, Canlı Varlıklar, TMS 4 , Küçükbaş Hayvanlar
Özet (Çeviri)
Agricultural activities differ from the other goods and service production activities according to certain features. Generally speaking, agricultural activities are economic activities that resultant of the production of goods, however the obtained products implement a vital function such as feeding the community. Agriculture, is the field of production that the community is obliged to perform for all times even though the techniques and methods of construction have changed. It will also protect the quality of being indispensable in the future. Nowadays, agriculture is a sector that is produced in huge quantities for the market with modern tools and methods by large production organizations, especially in developed countries. It is seen that large enterprises and capital groups invested in agricultural activities in our country after 2000 years. Modern agricultural enterprises continue to emerge beside small family businesses. In addition to other problems faced by the agricultural sector, these businesses also have an accounting problem. It will be discussed extensively in the later part of the study that how the problem of agricultural accounting emerged and how to solve it. The accounting problem of agricultural enterprises has been tried to be solved by taking into account the existence of globalization phenomenon and accounting standards established by international institutions related accounting, have been started to be applied in these enterprises as well. In this study, the consequences by applying to agricultural production of a livestock farming will be evaluated by using the TMS-41 Agricultural Activities Standard, the existing Uniform Accounting Plan in our country. In this work, the account groups recommended to be added to the Uniform Chart of Accounts by academicians and the accounts in these groups have been moved beyond suggestion, these account groups have been added to the Zenom Program - the professional accounting program, diary entries of an enterprise producing meat lamb were made with the addition of the Uniform Chart of Accounts, journal and ledger were established. In our opinion, TMS-41 Standard is not an alternative of Uniform Accounting Plan. This circumstance is valid for other Turkey Accounting and Financial Reporting Standards as well. The done thing is to be added the accounts in accordance with the standards to the existing account plan and making the necessary changes in the tax laws.