Canlı varlıkların değerlemesi ve tarımsal faaliyetler (TMS 41) standardına göre muhasebeleştirilmesi
Assessment of live assets and accounting according to standard of agricultural activities (TMS 41)
- Tez No: 606415
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TMS 41 Tarımsal Faaliyetler Standardı, Canlı Varlıklar, Değerleme, Canlı Varlıkların Muhasebeleştirilmesi, Tarımsal Faaliyet, TMS 41 Agricultural Activities Standard, Living Assets, Valuation, Accounting of Living Assets, Agricultural Activity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Tarım insaların her zaman ihtiyaç duyduğu bir sektör olduğu için ihtiyaca yönelik değişerek ve gelişerek hayatımızdaki yerini korumaktadır. Tarımsal ürünlere olan ihtiyacı karşılayabilmek için tarım alanındaki faaliyetler artan nüfus, kentleşme, küreselleşme ve teknolojik gelişmeler gibi değişikliklere bağlı olarak profesyonelleşerek devam etmektedir. Profesyonelleşen tarım sektöründeki işletme yapılarıda bu gelişmelere göre değişiklik göstermektedir. İşletme yapılarının büyümesi gibi değişiklikler tarımsal faaliyetlere özgü muhasebe standartları ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. 2005 yılında çıkan Türkiye Muhasebe Standartlarından 41 nolu Tarımsal Faaliyetler Standardı Türkiye'de uygulanmaya başlamıştır. 2005 yılı sonrasında TMS 41'de birkaç defa düzenlemeler yapılmıştır. Son düzenleme 15/01/2019 tarihinde gerçekleşmiştir. 2011 yılı itibariyle de zorunlu olarak TMS'ye uygun defter tutulmaya başlanmıştır. Bu çalışmada Türkiye Muhasebe Standartları ve Vergi Usul Kanunu Kapsamında ele alınan değerleme ölçülerinden bahsedilmiştir. TMS 41'in uygulanma şartlarına değinilmiştir. Tarımsal faaliyetler altında sınıflandırılan bitkisel üretim ve hayvansal üretim çeşitlerinin üretim miktarlarının Türkiye'deki ürün bazlı artış ve azalışları gösterilmiştir. Tarımsal faaliyet çeşitlerinin hepsinin ayrı muhasebe hesapları altında kayda alınması için akademisyenler tarafından tekdüzen hesap planına tarımsal faaliyetlerle ilgili bazı hesaplar eklenmesi önerilmiş ve bu hesaplar altında muhasebeleştirilme işlemleri detaylandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since agriculture is a sector that people always need, it maintains its place in our lives by changing and developing for the need. In order to meet the need for agricultural products, the activities in the field of agriculture continue professionally due to changes such as increasing population, urbanization, globalization and technological developments. Business structures in the professionalized agricultural sector also vary according to these developments. Changes in the growth of business structures reveal the need for accounting standards specific to agricultural activities. In 2005, the Accounting Standards of Turkey 41 which began to be implemented in Turkey Agriculture Standard. After 2005, several amendments were made in TMS 41. The last revision was made on 15/01/2019. As of 2011, the Company has kept compulsory books in compliance with TMS. In this study, Turkey Accounting Standards and Tax Procedure Law are discussed measures taken within the scope of the valuation. The conditions of application of TMS 41 are mentioned. Agricultural crop production classified under the types of production activities and production amounts of animal-based products increases and decreases are shown in Turkey. In order to record all types of agricultural activities under separate accounting accounts, it was suggested by academicians to add some accounts related to agricultural activities to the Uniform Chart of Accounts and the accounting procedures under these accounts were detailed.