Tohum sektöründe satın alma güdüleri
Purchasing motives in seed business
  1. Tez No: 512016
  2. Yazar: İLKNUR DURSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tohumculuk sektörü, Satın alma davranışı, Tüketici davranışı, Seed sector, Purchasing behavior, Consumer behavior
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Son yirmi yılda artan rekabet koşulları, yaşanan teknolojik gelişmeler ve iletişimin önemi ile birlikte işletmeler ayakta kalabilmek ve sürdürebilirliklerini devam ettirebilmek için bir çaba içerisine girmek zorunda kalmışlardır. Bu çabanın temelini de müşteri odaklı bir yönetim anlayışı olması büyük önem taşımaktadır. Firmalar Ar-Ge, üretim, pazarlama ve satış stratejilerinin tümünü müşteri istek ve ihtiyaçlarını anlayabilmek, karşılayabilmek, fark yaratabilmek ve onları memnun edebilmek üzere planlamalıdır. Bununda ötesinde müşterilerini elde tutabilmeyi ve sadık müşteriler oluşturabilmeyi başarabilen işletmeler varlıklarını ve karlılıklarını sürdürebilmektedir. Son yıllarda Türkiye, tohum sektöründe“marka”ülkelerden biri konumuna gelmiştir. Dünya tohum ticareti yapan ülkeler arasında ise 10. sırada yer almaktadır. Dolayısıyla dünya rekabet ortamında yer alan yerli tohum firmalarını başarıya ulaştıran en önemli unsurlardan biri de modern pazarlama anlayışı ile sunulan ürün/hizmetin performansını ölçerek iyileştirebilmektir. Bu kapsamda araştırma ile tohum sektöründe müşteri tanımı ve davranışları, pazarlama unsurları, rekabet stratejileri ve müşterilerin tohum satın alma davranışlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bir anket çalışması ile 472 çiftçiden toplanan veriler istatistiksel olarak analiz edilerek çiftçilerin satın alma davranışını etkileyen bilişsel, duyusal ve duygusal faktörler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre çiftçilerin tohum satın almasında fiyat ve ödeme imkânları gibi bilişsel faktörlerin önemi ürünün paketlenmesi, algılanan kalite, arkadaş önerileri, geçmiş deneyimleri kapsayan duyusal ve duygusal faktörlerden daha az önemli olduğu görülmektedir. Bununla birlikte v çiftçilerin satın aldıkları tohumdan memnun olmasında güven, marka sadakati ve ürünle ilgili beklentilerin istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Businesses have to survive and sustain their sustainability, with increasing competition and technological developments and the increasing importance of communication. This can be defined as the customer-focused management approach. Companies must plan their all R&D, production and sales & marketing strategies to understand and supply customers' demands and needs as they need to satisfy their customers by make a big difference for them. Beyond these, the companies which have client retention with customer loyalty can sustain their existence and profitability. Turkey, in recent years, has become one of the“brand”countries in the seed sector and ranks 10th in the world's seed trade countries. Thus, one of the essential elements that lead companies to success in the competitive world is to be able to measure and improve the performance of products and services with a sense of modern marketing. With this research, it is aiming to reveal definition and behavior of the customer, marketing elements, competition strategies and customers' buying behavior. The data obtained by the questionnaire survey with 472 farmers analyzed statistically and examined by cognitive, sensorial and emotional factors which affecting farmers' buying behavior. According to the results of the research, it is seen that the cognitive factors such as price and payment possibilities in the farmers' seed purchase are less important than the sensory and emotional factors including the packaging of the product, the perceived quality, the friend's recommendation, experience. However, it is seen that vii trust in brand loyalty and product-related expectations is statistically significant in relation to the satisfaction of the seeds bought by the farmers.