Yeniden yapılanma sürecinde değişime ilişkin tutumların örgütsel bağlılığa etkisinde adanmışlığın aracılık rolü: Telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren bir firmada görgül bir araştırma
Employee engagement's mediation role in the effects of attitudes towards change on organisational commitment in times of change: An empirical research in a company operating in the telecommunication sector
  1. Tez No: 512089
  2. Yazar: BURAK CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: örgütsel değişim, değişime ilişkin tutumlar, işgören adanmışlığı, örgütsel bağlılık, organisational change, attitudes towards change, employee engagement, organisational commitment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüz dünyasında, değişime olan gereksinimin dışında her şey değişmekte veya değişime zorlanmaktadır. Aynı zamanda değişim, örgütlerin de tecrübe etmek zorunda oldukları bir kavram haline gelmiştir. Değişmeyen ya da değişime ayak uydurmayı reddeden kuruluşların hayatta kalma şanslarının az olduğu iddia edilmektedir. Bu nedenle örgütler değişim sürecinden başarılı bir şekilde çıkmak zorundadırlar. Örgütlere hem rekabet üstünlüğü sağlayacak hem de değişim gibi kendi iç süreçlerinde kuruluşu başarıya ulaştıracak birincil ve kritik unsur insandır. Örgüt çalışanların tutumları ve davranışları değişim çabalarının kaderini tayin edebilmektedir. Psikolojik ve sosyal bir varlık olan insanın, örgüt için başarının anahtarı olarak kabul edilmesi, kuruluşların özellikle insan kaynaklarına daha fazla önem vermesini gerektirmektedir. Bu noktada, işgören adanmışlığının ve kişinin örgüte olan bağlılığının önemi daha da ön plana çıkmaktadır. Nitekim, ilgili alanda değişime ilişkin tutumlar, işgören adanmışlığı ve örgütsel bağlılığın birlikte yer aldığı sınırlı sayıda çalışma olduğu görülmektedir. Öte yandan, işgören adanmışlığı ile örgütsel bağlılık arasındaki yakın ilişkinin açıklanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada; değişime ilişkin tutumların öncüllerinin ve ardıllarının belirlenmesi, değişime ilişkin tutumlar ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye işgören adanmışlığının aracılık rolünün incelenmesi ve elde edilecek olan görgül bulgulardan istifade etmek suretiyle telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren bir firmada olan değişim ve dönüşüm gayretlerinin başarıya ulaştırılabilmesine katkı sağlayacak, uygulamaya yönelik tekliflerde bulunulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, 358 çalışanın katılımı ile tarama tipi araştırma yapılmış ve bulgular ANOVA ve hiyerarşik regresyon analizleri ile test edilmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde; işgörenlerin yaşının ve hizmet süreleri ile değişime ilişkin tutumlar arasında anlamlı ve olumlu bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, çalışanların eğitim durumları ile değişime ilişkin tutumlar arasındaki ilişki anlamlı bulunmamıştır. Değişime ilişkin tutumların hem işgören adanmışlığını hem de örgütsel bağlılığın alt faktörleri olan duygusal ve normatif bağlılığı olumlu yönde etkilediği tespit edilmiş olup benzer şekilde işgören adanmışlığının da sadece duygusal ve normatif bağlılığı olumlu yönde etkilediği ortaya konulmuştur. Ayrıca, işgören adanmışlığının değişime ilişkin tutumlar ile duygusal bağlılık ve normatif bağlılık arasındaki ilişkide tam aracılık rolü oynadığı raporlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, everything is changing or being forced to change, except for need for change. At the same time, change has become a concept that institutions and organizations must experience. It is claimed that organisations which refuse to change or adopt to change have fewer chances to survive. For this reason, organisations have to go through the process of change successfully. The major and vital factor providing competetive advantage and success in internal process to the organizations (such as change) is person. The attitudes and behaviors of employees can affect the fate of change efforts. The acceptance of a person as a psychological and social entity as a key to success for an organization requires that organizations pay more attention to human resources in particular. At this point, the importance of organisational commitment and engagement of the employee is even more prominent. It appears that there is a limited number of studies involving attitudes towarda change, organisational commitment and employee engagement in the academic literature. On the other hand, it is necessary to explain the close relationship between organisational commitment and employee engagement. The purpose of the current study was to identify the antecedents and consequences of the attitudes towards organisational change, analyzing the mediation role played by employee engagement on the relationships between attitudes towards change and organisational commitment, and finally, make practical suggestions regarding the organisational change efforts in the company operating in the telecomunication sector. With a survey research design, the data was collected from the 358 employees and it was tested with ANOVA and hierarchical regression analyzes. As a result of findings, it was found that there is a significant and positive relationship between the attitudes towards change and employees' age and tenure as opposed to the research questions proposed. Moreover, the relationship between education ranks of employees and attitudes toward change was not found to be significant either. It was found that the attitudes towards change positively affect both employee engagement and emotional and normative commitment, which are sub-factors of organisational commitment, and likewise employee engagement affects only emotional and normative commitment positively. Furthermore, employee engagement played a full mediation role on the relationships between attitudes towards change and organsisational commitment.