Uluslararası örgütlerin askeri faaliyetlerden kaynaklanan sorumluluğu
Responsibility of internatonal organizations for their military actions
- Tez No: 512095
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Örgütler, Sorumluluk, Askeri Faaliyetler, UÖSİTM, UÖSİTM'nin Uygulanabilirliği, International Organizations, Responsibility, Military Actions, DARIO, Applicability of DARIO
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 449
Özet
Uluslararası toplumda uluslararası örgütlerin varlığı ve hukuk kişiliği tartışmasız olarak kabul edilmiştir. Ancak bunların kaçınılmaz bir sonucu olan örgütlerin sorumluluğu meselesi ise çok uzun zaman sonra tartışılmaya başlanmıştır. Devletler, egemenliklerinin önemli bir göstergesi olmasına rağmen, askeri faaliyetlerin yürütülmesinde uluslararası örgütlerin çatısı altında bir araya gelmek durumunda kalmışlardır. Ancak şimdiye kadar örgütlerin sorumluluğunun göz ardı edilmesi nedeniyle devletlerin sorumluluktan kurtulabilecekleri ya da bu durumu kötüye kullanarak uluslararası örgütlere sorumluluk yüklemeleri uygulamada görülen bir durumdur. Böyle bir durumda da hukuken uluslararası örgütleri sorumlu tutulabilecek mekanizmaların olmayışı veya mevcut sistemin yetersizliği, ortada önemli bir hukuki boşluğun olduğunu gösterir. Bu çalışmada, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, askeri faaliyet yürüten uluslararası örgütler ile devletlerin sorumluluklarına ilişkin mevcut düzenlemelerin uluslararası örgütlerin askeri faaliyetlerinden sorumluluklarına uygulanabilirliği ve uygulamadaki sorunlar incelenmiştir. Bu amaçla ilk olarak uluslararası örgütlerin sorumluluğuna ilişkin temel meselelere değinilmiş ve 2011 yılında kabul edilen Uluslararası Örgütlerin Sorumluluğuna İlişkin Taslak Maddeler kapsamında bir değerlendirme yapılmıştır. Sonrasında uluslararası hukukta örgütlerin askeri faaliyetlerine ilişkin hukuki alt yapı ve uygulamaya değinilerek mevcut sorunlar tespit edilmiştir. Son olarak var olan mahkeme içtihatları ve uygulamadaki durum çerçevesinde, uluslararası örgütlerin askeri faaliyetlerinden sorumluluklarına ilişkin hukuki boşluğun doldurulması için bir takım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The existence and legal personality of international organizations are accepted by the international community. The responsibility of the organizations as an indispensable result of those, has now become a topic of discussion after a very long time, however. Albeit it is an important indicator of the States' sovereignty, conduct of military activities required States to work within the framework of international organizations. Nevertheless, because the responsibility of international organizations has been ignored until now, States are prone to escape their responsibility or they may attribute responsibility to the organizations by abusing this situation. Since there is no international mechanism to hold the organizations legally responsible or the inefficacy of the current systems, there is a significant legal vacuum. In this work the applicability of the existing regulations related to responsibility of the States and international organizations conducting military activities to international organizations' military activities and the problems in practise are examined. For this purpose, some essential matters about the responsibility of the international organizations are mentioned and an assessment is made in respect of the Draft Articles on the Responsibility of International Organizations of 2011. Afterwards, the legal structure of the military activities of international organizations is examined and an attempt to identify the problems relating to its implementation is made. Finally, under the existent jurisprudence and practice, some suggestions are proffered to fill the legal vacuum that will improve on the the responsibility of international organizations for their military activities.