Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üye ülkeleri savunma harcamalarının ekonomik ve politik incelemesi
Economic and political analysing of the defense spendings of uni̇ted nations security council's permanent members
- Tez No: 512198
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN YANTUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: BMGK, Savunma Harcamaları, Politik Gelişme, Ekonomik Gelişme
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Savunma harcamaları ülkelerin ekonomik yapıları açısından büyük bir önem arz etmektedir. Savunma sektörü ülke ekonomileri içerisinde gerek istihdam gerek ekonomik gelişmişlik gerekse teknolojik gelişmişlik açısından oldukça stratejik bir sektördür. Günümüz uluslararası ilişkilerinde savunma ithalat ve ihracatı, politik ve ekonomik bağlamda ülkelerin hareket alanlarını genişletmektedir. Ülkeler bu bağlamda savunma sektörü yatırımlarını ve savunma bütçelerini ekonomik ve politik yeterlilikleri doğrultusunda arttırmaktadır. Güvenliğin temini doğrultusunda kurulan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üye ülkelerinin savunma harcamaları konusunda yüksek bütçeler ayırması, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından tartışma yaratan bir konu olarak uluslararası siyasette gündem oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üye ülkeleri olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın savunma harcamalarının, milli gelirleri içerisinde 2001-2016 yılları aralığında oransal değişimlerini incelemek ve savunma harcamalarının belirtilen yıllar aralığından politik ve ekonomik analizini yapmaktır. Araştırmada bilimsel araştırma yöntemlerinden ilişkisel araştırma yöntemi kullanılarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üye ülkelerinin savunma harcamalarının yıllara göre oransal değişimi ve ekonomik, politik verilerine ulaşılmış ve değişkenler arası ilişkiler ortaya çıkarılmıştır. Konu hakkında yayınlanmış kitap, makale, rapor, haber ve resmi kurumların çalışmalarından ikincil veriler kapsamında yararlanılmıştır. Bu doğrultuda değişkenler arası ilişki analiz edilmiştir. Güvenlik Konseyi daimi üye ülkelerinin savunma harcamaları ve ekonomik ve politik hamleleri arasındaki ilişki Güvenlik Konseyini etkinlik konusunda zora sokmaktadır. Savunma harcamaları konusuna önem verengelişmiş ülkelerin milli gelirleri içerisindeki oransal değişimini dengeli ve kademeli olarak arttırması durumunda ekonomik ve politik anlamda daha etkin olduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Defence expenses have a great deal of importance in terms of a country's economical structures. Defence expenses present a great deal of importance when it comes to economical structure of a country. Within economies defence industry is a highly strategic field in terms of employement, economical and technological development. Today's international relations widens a country's political and economic elbow room by enabling defence importand export. Forthis reason a country increases its defence expenseand investment in line with their economical and political importance. United Nations Council was formed with the idea of providing security, and the fact that its member countries set high budgets for defence expenses is a current issue in international politics for under developed and developing countries. This study aims to analyse the rational increase of defence expenses of USA, Russia, China, United Kingdom, and France's, which are United Nation Council's member countries, between the years of 2001-2016, and to explore these expenses' political and economical impact. By using During relational research method the scientific research method, United Nation's Security Council members's defence expenses annual rational change, economical and political data are obtained and the connections between the variables discovered. Related books, articles, reports, news, and govermental agencies's studies are used in terms of secondary data. Consequently it's been found that there's a relation between the variables. The relation between Security Council's member countries' defence expenses, and political and economical moves create a problem for Security Council's activities. It's been discovered that developed countires that give importance to defence expenses, become politically and economically more effective as they gradually and rationally increase their expenses within their national income. KeyWords: UNSC, Defense spending, Political development, Economical development