The United Nations Permanent Security Members: A case for replacement or expansion
Birleşmiş Milletler Daimi Güvenlik Konseyi: Değişim veya genişleme için durum incelemesi
  1. Tez No: 553174
  2. Yazar: CHIJIOKE EMMANUEL NWANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP KUTAY KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Genişleme, Değişim, Politik, Ekonomik, Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Expansion, Replacement, Political, Economic, United Nations, United Nations Security Council
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Birleşmiş Milletler'in (BM) en güçlü organı olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) son on yılda çeşitli eleştirilere maruz kalmış ve dünya genelinde eleştirilen başlıca konulardan birisi de üyelik konusu olmuştur. Hem BMGK üyesi hem de üye olmayan ülkeler, ABD, Rusya, İngiltere, Çin ve Fransa şeklinde beş üyeden oluşan mevcut üyeliğin niteliğini veya durumunu sorguladılar. Bu beş daimi üyenin aynı zamanda farklı ülkelerden gelen genişleme veya ikame başvurularına karşı kendi düşünce ve hassasiyetleri bulunmaktadır. Açıkçası, beş daimi üyenin kaygıları birbiriyle örtüşen ekonomik, askeri ve politik çıkarlarla ilgilidir. Bu nedenle, bu incelemede çağrıların her birinin avantajları ve dezavantajları, Konseyin geleceği ve etkinliği ile karşılaştırılarak değerlendirilmektedir. Başvuruların farklı açılardan değerlendirilmesinin ardından, bu çalışmada aynı zamanda global konuların mevcut durumundan yola çıkarak, genişlemenin veya değişimin en iyi seçenek olup olmadığına dair spesifik tavşiyelerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The most powerful organ of the United Nations (UN), the United Nations Security Council (UNSC) has been under various criticisms over the last decade and one of the major areas that is being criticized worldwide was its membership. Both members and non-members of the UNSC have questioned the nature or state of the current five membership members namely United States, Russia, United Kingdom, China and France. These five permanent members also have their own sentiments regarding expansion or replacement appeals from different countries. Obviously, the concerns of the five permanent members are related with economic, military and political interests which overlap each other. This study therefore assesses both the advantage and disadvantages of each of the appeals by matching them against the future and effectiveness of the Council. After the assessment of the appeals from different angles, the study also makes specific recommendations as to whether expansion or replacement would be the best option, judging from the current state of global affairs.