Examining the effects of basic psychological needs and life satisfaction levels on tendencies to violence of 10-14 aged middle school students
10-14 yaş arası ortaokul öğrencilerinin temel psikolojik ihtiyaçlarının ve yaşam doyum düzeylerinin şiddet eğilimleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
- Tez No: 512209
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKE KIRIKKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Temel psikolojik ihtiyaçlar, yaşam doyumu, şiddet eğilimi, basic psychological needs, life satisfaction, violence tendency
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma 10-14 yaş arası ortaokul öğrencilerinin temel psikolojik ihtiyaçlarının ve yaşam doyum düzeylerinin şiddet eğilimleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla yapılan yordayıcı korelasyonel modele dayalı ilişkisel bir çalışmadır. Araştırmada ortaokul öğrencilerindeki şiddet eğilimi, temel psikolojik ihtiyaçlar ve yaşam doyumu, demografik değişkenler (okul türü, cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, anne-baba eğitim durumu) ile ilişkilendirilerek bu yaş grubundaki öğrencileri daha iyi tanımak ve değerlendirilmek amaçlanmıştır. Araştırmanın popülasyonunu 2016- 2017 Eğitim- Öğretim yılında İstanbul ili Çekmeköy ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel ve devlet okullarında öğrenim gören ortaokul öğrencileri; örneklemini ise Özel Avrupa Ortaokulu ve Nükte Sözen Ortaokulu'nda öğrenim gören toplam 470 ortaokul öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği, ”Çok Boyutlu Öğrenci Yaşam Doyumu Ölçeği“ , ”Şiddet Eğilim Ölçeği“ ve araştırmacı tarafından geliştirilen ”Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Araştırma verilerinin SPSS paket programı kullanılarak Bağımsız Örneklemler t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Regresyon ve Korelasyon analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, Temel Psikolojik İhtiyaçlar Yeterlik İhtiyacı alt boyutunun, Yaşam Doyumu Okul, Yaşanılan Çevre ve Benlik alt boyutlarının anlamlı bir biçimde Şiddet Eğilimini yordadığına ve aile yaşam doyumu puanları yüksek olan katılımcıların şiddet eğilimi puanlarının düşük olduğuna, şiddet eğilimi puanı yüksek olan katılımcıların temel psikolojik ihtiyaçlardan özerklik ihtiyacı, yeterlik ihtiyacı ve ilişki ihtiyacı alt boyutu puanları düşük olduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a predictive correlational study that aims to examine the effects of 10-14-year-old middle school students' basic psychological needs, and life satisfaction levels on their tendencies to violence. In the study, it was aimed to acknowledge and evaluate middle school students better by associating demographic variables (school type, sex, age, grade level, parents' education levels) with violence tendency, basic psychological needs, and life satisfaction. The population of the research consists of middle school students who are studying at private and public schools affiliated to the Ministry of National Education located in the province of Çekmeköy in Istanbul in 2016-2017 academic year; while the sample consists of a total of 470 students that study at Private European Middle School and Nükte Sözen Middle School.“Basic Psychological Needs Scale”,“Multidimensional Students' Life Satisfaction Scale”,“Violence Tendency Scale”and“Personal Information Form”developed by the researcher were used as data collection tools. Independent Samples t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Regression and Correlation analyzes of the data were performed using the SPSS package program. When the scores were examined as a result of the research, it was found that the Competence Need subdimension of Basic Psychological Needs, School, Living Environment, and Self subdimensions of Life Satisfaction significantly predict Violence Tendency, and that the participants who received high scores from family life satisfaction received low scores from violence tendency. In addition, participants with high Violence Tendency scores had lower scores from autonomy, competence, and relatedness need subscales of basic psychological needs.