İş sağlığı ve güvenliğinin çalışan motivasyonuna etkisi
The effect of occupational healt and safety to the motivation of employees
- Tez No: 512346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, Motivasyon, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Occupational Health, Occupational Safety, Motivation, Instrinsic Motivation, Extrinsic Motivation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ülkemizde yaşanan iş kazalarının önemli kısmı iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yeterince alınmaması, bu konuya gereken önemin verilmemesi, çalışanların bu konuda yeterli bilgiye ve eğitime sahip olmaması gibi nedenlerden dolayı yaşanmaktadır. Araştırmalara göre, iş kazalarının bir kısmının basit önlemler, bir kısmının da sistematik bir çalışmayla %98 gibi yüksek bir oranda önlenebileceği bilinmektedir. 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile tüm çalışanların kapsama alınması ve küçük işletmeler tarafından da iş sağlığı ve güvenliği konusuna önem verilmeye başlanmasıyla işletmeler düzeyinde farkındalık artmaya başlamıştır. Ancak buna rağmen, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından her yıl yayımlanan iş kazası ve meslek hastalıkları istatistiklerine göre iş kazaları artmaya devam etmektedir. Örneğin, 2010 yılında toplamda 62.903 iş kazası raporlanmışken, 2015 yılında 241.547, 2016 yılında ise 286.068 iş kazası raporlanmıştır. İş sağlığı ve güvenliğinin şüphesiz en önemli bileşenlerinden birisi iş görenlerdir. İş görenlerin bu konuda gerekli eğitimleri alması, farkındalıklarının artırılması iş kazalarının da önlenmesinde kilit rol oynayacaktır. Bu farkındalığın artırılması ile iş sağlığı ve güvenliği bilincinin sürdürülebilir şekilde davranışa yansıtılması için çalışanların bu yönde güdülenmesi gerekmektedir. Güdülenme ise, motivasyonun konusudur. Bu çalışmada da, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği algıları ile motivasyonları arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Ankara ilinde savunma sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli 4 şirkette çalışan 216 personele anket uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, katılımcıların iş sağlığı ve güvenliği algılamaları ile motivasyon düzeyleri ve beş alt boyutu arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında katılımcıların iş sağlığı ve güvenliği algılamaları ile motive olmama düzeyleri arasında herhangi bir ilişki olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The core reasons of occupational accidents in Turkey are; lack of precaution for occupational health and safety, underestimation of this issue and the employees who don't have enough information and education. According to researches, occupational accidents can be prevented about 98 percent by taking simple precautions and making systematic controls and applications. With Occupational Health and Safety Law which is effectuated in 2012, all employees in Turkey are included into occupational health and safety scope. Thus, awareness of enterprise including small companies is started to expand. Despite this, according to the statistical studies driven by Social Security Institution (SSI) occupational accidents and ilnesses kept increasing. For instance; it was reported 62.903 accidents in 2010; 241.547 accidents in 2015 and 286.068 accidents in 2016. There is no doubt that the most important component of occupational accidents is employee. Increasing the education level of employees and expanding their awarenesses will play a key role for preventing the accidents. In order to develope a sustainable behaviour is an issue of motivation. With this study, it is aimed to reveal the relationship between occupational health and the motivation of employees. Within this scope, a questionnaire is made to employees of four Defence & Aerospace company in Ankara. According to obtained results, it is seen that occupational health & safety is negatively correlated to motivation and its five subfactors. Beside this, no relation observed between lack of motivation of participants and their perception on occupational health & safety.