Mobbing on academic staff and its effects on work performance
Akademik personel üzerinde mobbing ve iş performansına etkileri
  1. Tez No: 512364
  2. Yazar: PELİN AYTEN YAZ
  3. Danışmanlar: PROF. ESİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: mobbing, academy, bullying, work performance, academic staff
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalışması akademik personel üzerinde düşey mobbing ve iş performansı etkisine ışık tutmaktadır. Mobbing psikolojik taciz olarak da bilinmekte olup depresyon, yabancılaşma, psikolojik bozukluklar, alkolizm veya intihar girişimleri gibi özsaygı kaybına ve iş performansının düşmesine neden olabilmektedir. Mobbing kavramının alay, soyutlanma, göz korkutma, dedikodu, suçlamalar, itibarsızlaştırılma ve yergi tarzında birçok türü bulunmaktadır. Bu nitel tez araştırması farklı vakıf üniversitelerinde çalışan 12 akademisyene uygulanmıştır. Uygulanan nitel anket 12 akademisyenin akademik düzeyde iş performanslarının nasıl etkilendiğini ve mobbingle nasıl başa çıktıklarını sunmaktadır. Anahtar Kelime: mobbing, akademi, zorbalık, iş performansı, akademik personel
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to shed light on downward mobbing at academic staff and its effects on work performance in Turkey. Mobbing is also known as“psychological bullying or harassment”which might lead to depression, alienation, and psychological disorders, losing self-esteem, self-destructive behaviors such as alcoholism or suicidal commitments and decreasing work performance. The concept of mobbing may vary in different forms ranging from mockery, isolation, intimidation, gossip, accusations, public discrediting, and humiliation. This study, as a qualitative research, was conducted on 12 academicians working for different private foundation universities. The qualitative questionnaire presents how the work performances of those 12 academicians are affected and the ways they handle the mobbing at academic level.