Sürdürülebilirlik kavramının perakende pazarı çerçevesinde moda alanında reklam iletişimi unsuru olarak kullanımı analizi
Analysis of the sustainability concept as part of the retail market in the fashion field for advertising communication usage
  1. Tez No: 512458
  2. Yazar: AYŞE MELİKE GEZGİN TÜTÜNCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. HANDE BİLSEL ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Tüketim, Tüketici, Hızlı Moda, Çevre, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Moda, Fashion, Consumption, Consumer, Fast Fashion, Environment, Sustainability, Sustainable Fashion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Tüketim kavramı sosyoloji, psikoloji, pazarlama, reklam, ekonomi ve yaratıcı disiplinler gibi bir çok farklı alanın yoğun ilgisinin olduğu hem güncel hem de ilgi çekici bir alandır. Moda ise tüketimin ana lokomotiflerinden biri olarak tüketicinin ilgisini her zaman canlı tuttuğu tüketimin yoğun olduğu alanlardan biridir. Günümüzde moda kavramı çağımızın hızlı gelişen teknolojik yapısı ve nüfus yoğunluğuyla beraber ilk çıkışından bu yana değişime uğrayarak hızlı moda kavramına evirilmiştir. Yeni kapitalist çağda moda markalarının reklamlar sayesinde imaj odaklı hızlı moda ve tüketim birbirleriyle eş zamanlı olarak yükselen değerler olarak karşımızda durmaktadır. Çevreye büyük zararlar vermeye başlayan ve kaynakların yok olmasına neden olan tüketim odaklı hızlı yaşam biçiminin sorgulanmaya başlamasıyla beraber 'Sürdürülebilirlik' kavramı da gündeme gelmeye başlamıştır. Moda markaları sürdürülebilir moda faaliyetleri için üretim, malzeme kullanımı, kaynak kullanımı, adil tarım, geri dönüşüm ve işçi hakları gibi konulara önem vererek şirketlerinin değerler zincirine eklemek konusunda girişimlere başlamışlardır. Bu tezin amacı sürdürülebilir moda hakkında reklam ve pazarlama çerçevesinden bir bakış sağlayarak ortaya çıkan görüş ile sürdürülebilirliğin moda markaları bazında nasıl bir hareket kazandığı konusunda bir alan araştırması ortaya koymaktır. Sürdürülebilir moda hakkında temel disiplinler arasında araştırma eksikliği olduğunu düşünerek bu araştırma eksikliğine katkı sağlamak da diğer önemli amaçlardandır. Araştırma da kaynak taraması yöntemi ile literatür araştırması yapılmıştır. Buna ek olarak ikincil veri analizi, gözlem ve birebir görüşme yöntemleri de eklenerek markaların sürdürülebilirlik stratejileri izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of consumption, which draws the interest of many disciplines such as sociology, psychology, marketing, advertising, economics and creative disciplines, is both a trend issue and interesting. Being one of the main locomotives of the consumption, the fashion is one of the issues in which the consumers keep on their interests and on which the consumption is always intense. Today, the concept of fashion has evolved into the concept of fast fashion by changing since its inception inline with the rapidly developing technological structure of our time and population density. Thanks to the advertisements of fashion brands, image-driven fast fashion and the consumption stand as the concurrent rising values in the new capitalist age. After the start of the questioning of the consumption-oriented fast life that gives great damage to the environment and causes depletion of the resources, the concept of 'sustainability' has also been started to be discussed. The fashion brands have begun to focus on the issues such as production, use of materials, use of resources, fair agriculture, recycling, and labor rights for the sustainable fashion activities and they have started initiatives to add these issues into the chain of values of their companies. The aim of this thesis is to provide an overview of sustainable fashion in terms of advertising and marketing and carry out a field research on how sustainability has been gaining momentum on the fashion brands by analyzing this overview. Considering the lack of the studies on the basic disciplines of the sustainable fashion, contributing to this lack of research is another important purpose. A literature review has been carried out using literature search method in the research. And also, the sustainability strategies of the brands have been studied by using secondary data analysis, observation, and one-to-one interviews.