The relationship between organizational justice and organizational commitment
Kurumsal adalet ve kurumsal bağlılık arasındaki ilişki
- Tez No: 512480
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Adalet, Demografik değişkenler, Organizational Commitment, Organizational Justice, Demographics Variables
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Adalet kavramı, bir kişiye nasıl davranılması gerektiğini ifade eden bir kavramdır. Örgütlerde adaletin sağlanması, örgütsel hedeflerin gerçekleştirilmesinde oldukça önemlidir. Buna ek olarak, örgütsel bağlılık, kuruluşların varlıklarını korumalarının temel faaliyetlerinden ve nihai hedeflerinden biridir. Örgütsel bağlılığa sahip bir işçi düzenli olarak iş ile ilgilenmekte, iş yerinin yatırımını korumakta ve amaç ve vizyonunu paylaşmaktadır. Bu araştırmanın amacı ise, örgütsel bağlılıkla örgütsel adalet arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaçla İstanbul ilindeki bir sanayi sitesindeki 4 işletmenin çalışanları arasından seçilen 103 kişiye anket uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS 22 programında değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda örgütsel bağlılıkla örgütsel adalet arasında pozitif yönlü, anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of justice indicates how a person or people should be treated. Ensuring justice in organizations is important for carrying out organizational goals. In addition to this, organizational commitment is one of the key activities and ultimate goals of organizations' protection of their assets. An employee with organizational commitment regularly pursues business, protects the investment of the business, and shares the purpose and vision of it. The purpose of this research is to investigate the relationship between organizational commitment and organizational justice. To this end, a questionnaire was applied to 103 individuals selected from the employees of 4 companies in an industrial site in Istanbul. Questionnaire results were evaluated in the SPSS 22 program. A positive relationship between organizational commitment and organizational justice was found as the result of the analysis.