Impacts of social comparison orientation on the relationship between organizational commitment and organizational justice
Sosyal kıyaslama eğiliminin örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet arasındaki ilişkiye etkileri
  1. Tez No: 475420
  2. Yazar: ONUR TAYLAN GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK UÇANOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal kıyaslama eğilimi, örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, Organizational commitment, organizational justice, social comparison, social comparison orientation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, sosyal kıyaslama eğilimi kavramının, örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye olan etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu çalışma, kişilerin kurumlarına duyduğu bağlılığın birbirinden farklı olmasını, kişilerin sosyal kıyaslama eğilimi farklılıklarına dayanıp dayanmadığını araştırmaktadır. Bunu incelemek amacıyla örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki ele alınmış ve kişilerin sosyal kıyaslama eğilimlerinin bu ilişkiye etkisi incelenmiştir. Çalışmaya farklı sektörlerde ve farklı şirketlerde çalışan 329 çalışan katılmıştır. Ölçekler kendilerine online olarak iletilmiş ve data bu yolla toplanmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlar, sosyal kıyaslama eğilimi, örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet ölçeklerinin içsel tutarlılığının yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma, örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet arasında da anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ancak, sosyal kıyaslama eğiliminin, örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık ile ilişkisinin olmadığını ve sosyal kıyaslama eğiliminin bu örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet arasındaki ilişkiyi güçlendirici bir değişken olmadığı bulunmuştur. Bunlara ek olarak, örgütsel adalet, örgütsel bağlılığın öngörücülerinden olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to outline the social comparison orientation's impact on the relationship between organizational commitment and organizational justice. This study research if the discrepancy of individuals' organizational commitment level comes from discrepancy of individuals' social comparison orientation level. In order to test it, the relationship between organizational and organizational commitment was studied, and it was researched if the social comparison orientation reinforced the relationship. Items were generated from 329 employees working in different firms in different sector. The data was collected by the online questionnaires. The results indicated high internal consistency for all these questionnaires. The present study showed that there is statistically significant and positive relationship with organizational justice and organizational commitment. However, a significant relationship between social comparison orientation and other 2 variables could not be found. The results showed that social comparison orientation do not reinforce the relationship between organizational justice and organizational commitment. Along with these, organizational justice predicts organizational commitment statistically significant.