'Guggenheim etkisi'nin toplumun gelişimi ve dönüşümüne yansımaları
'Guggenheim effect' reflections of social development and transformation
- Tez No: 512491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PINAR ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Guggenheim Etkisi/Bilbao/Müzeler/Starchitects/Kültür-Sanat, Guggenheim Effect / Bilbao / Museums / Starchitects / Culture-Art
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
İSPANYA'nın-Bask bölgesindeki ekonomik olarak çökmüş ve terkedilmiş bir endüstri şehri olan Bilbao'nun, 1997 yılında Mimar Frank Gehry tarafından tasarlanan GUGGENHEIM Müzesi'nin açılması ile birlikte, nasıl bir çekim merkezi haline geldiği;“tek bir yapının şehri hatta ülkeyi nasıl geliştirebildiği, dönüştürebildiği ve zenginleştirebildiği”, tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştır. Özellikle müze; içinde sergilenenden çok bina olarak benzersiz yapısı ve o güne kadar olan inşaat tekniğindeki denenmemiş düşey-kıvrımlı heykelsi formuyla, sadece sanatçıların değil, yapı teknolojisi ve hattâ tasarım ile ilgili hemen herkesin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Tek başına yılda; yaklaşık bir milyona yakın ziyaretçi çekebilmektedir. GUGGENHEIM; Bilbao'nun adeta kaderini değiştirmiştir Akademik dünyada GUGGENHEIM ETKİSİ olarak adlandırılan bu hareket; çağdaş bir müzenin sadece çarpıcı mimarisi ile değil; uygulanan yepyeni yönetim anlayışıyla birlikte, kültür-sanat aktivitelerinin toplumun gelişimi ve dönüşümü üzerine ne denli etkili olduğunun da göstergesidir. Amerikalı sanayici-işadamı Solomon R. Guggenheim'ın soyut sanata olan merakı ile başlayan bir serüven, özellikle Guggenheim/ Bilbao Müzesi'nin açılışı ile birlikte, dünyada kültür-sanata yönelim konusunda adeta bir çarpan etkisi yaratarak devam etmektedir. Star Mimarlar/Starchitects tarafından yaratılan projeler, başta Birleşik Arap Emirlikleri'nde olmak üzere dünyanın pek çok farklı coğrafyasında, birbiri ardından hayata geçmektedir. Bilinçli ülkeler kalkınma programlarında artık; alt yapı, eğitim, sağlık, ulaşım gibi dev projelerin yanı sıra, kültür-sanat yatırımlarına ve aktivitelerine aynı derece önem vermektedirler. Özetle, bu çalışmada“GUGGENHEIM ETKİSİ”nin dünyada ve ülkemizdeki yansımaları geniş bir bakış açısı ile ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Bilbao, an economically collapsed and abandoned industrial city in the Basque region of SPAIN, became a centre of attraction with the opening of the GUGGENHEIM Museum, designed by Architect Frank Gehry in 1997;“how a single building can develop, transform and enrich the city, even the country”has caused great repercussions all over the world. The museum has especially succeeded in attracting not only artists but also people who are interested in building technology and even design, with its unusual structure as a building and its unique vertical-curved sculptural form and its constructional technique that has't been tested yet. In one year alone; it can attract approximately one million visitors a year, GUGGENHEIM; has literally changed Bilbao's fate. In the academic world, this movement is called GUGGENHEIM EFFECT; it is not just only the striking architecture of this contemporary museum; but also the newly implemented management approach, which is an indication of how effective cultural and artistic activities are on the development and transformation of the society. An adventure that began with the curiosity of the American industrialist-businessman Solomon R. Guggenheim of abstract art, especially with the opening of the Guggenheim / Bilbao Museum, continues to create a striking effect on the world's interest in culture and art. The projects created by Star Architects / Starchitects have been appeared in succession, in many different geographical locations of the world, especially in the United Arab Emirates. Finally, conscious countries are giving the same importance on culture and arts investments and activities, as well as gigantic projects such as infrastructure, education, health and transportation in their development programs. In summary, the reflections of the“GUGGENHEIM EFFECT”in the world and in our country have been dealt with in this study from a broad perspective.