Etkili matematik öğretimine ilişkin öğretim elemanlarının perspektifleri ve bilgi kaynakları üzerine bir inceleme
An investigation on perspectives and knowledge base of teaching staff related to effective mathematics teaching
  1. Tez No: 512492
  2. Yazar: GÜLAY AGAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖZMANTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Eğitimcileri, Etkili Matematik Öğretimi, Bilgi Kaynağı, Teacher Educators, Effective Mathematics Teaching, Knowledge Base
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversitelerin matematik eğitimi programlarında görev alan öğretmen eğitimcilerinin etkili matematik öğretimine ilişkin yaklaşımlarını ve bilgi kaynaklarını incelemektir. Araştırmada ilk olarak alanyazında etkili öğretim ve etkili matematik öğretimine ilişkin yer alan analiz çerçeveleri incelenmiştir. Bu incelemeler neticesinde etkili matematik öğretimi üzerine konuşabileceğimiz genel bir çerçeve oluşturulmuştur. Öğretmen eğitimcilerinin etkili matematik öğretimine ilişkin yaklaşımları ve bilgi kaynaklarını incelemek amacıyla araştırma soruları oluşturulmuş ve uzman görüşleri alınmıştır. 2015-2016 öğretim yılı itibari ile üniversitelerin matematik eğitimi programlarında görev yapan 522 öğretim elemanına elektronik posta yoluyla veri toplama aracı gönderilmiş ve araştırmanın amacı hakkında bilgi verilmiştir. Elektronik postalara geri dönüş yapan bu 281 öğretmen eğitimcilerinin tamamı katılımcı grubunu oluşturmaktadır. Karma araştırma yöntemi ile tasarlanan bu araştırmada nitel ve nicel yöntemlerden yararlanılmıştır. Nitel boyuttta etkili matematik öğretimine ilişkin yaklaşımların incelenmesi için betimsel analiz, etkili matematik öğretimine ilişkin bilgi kaynaklarının neler olduğunu incelemek için de içerik analizinden; nicel boyutta ise frekans, yüzde ve ki-kare analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmen eğitimcilerinin; planlama ve hazırlık, sınıf içi uygulama ve ürün değişkenleri boyutları özelinde etkili matematik öğretimini kavramsallaştırdıkları saptanmıştır. Gerçekleştirilen matematik öğretiminin etkililiğine karar verirken ise planlama ve hazırlık, sınıf içi uygulama, değerlendirme ve ürün değişkenlerine odaklandıkları görülmüştür. Bu bulgulardan, öğretmen eğitimcilerinin etkili matematik öğretimini kavramsallaştırırken ve matematik öğretiminin etkililiğine karar verirken daha çok ölçülebilir, gözlemlenebilir eylemlere odaklandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında öğretmen eğitimcilerinin on altı bilgi kaynağından beslendiği araştırmada ortaya çıkan bir diğer bulgudur. Bu bilgi kaynaklarına atıfta bulunan öğretmen eğitimcisi sayısı göz önüne alındığında etkili matematik öğretimine hangi bilgi türünün daha çok etkide bulunduğuna ilişkin bir hükümde bulunmak olası gözükmemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to examine the approaches and knowledge base related to effective mathematics teaching of teacher educators who are members of staff in mathematics education departments. In the study, firstly, the analysis frameworks related to effective teaching and effective mathematics teaching in the literature have been examined. As a result of these examinations, a general framework was established in which we can talk about effective mathematics teaching. In order to examine the approaches and knowledge base related to mathematics teacher educators (MTEs), research questions were raised and expert opinions were obtained. As of the academic year of 2015-2016, in total, we identified 522 academics working in state funded as well as private universities. As a result, 281 MTEs returned with their answers, and they are the participants in this study. Qualitative and quantitative methods have been used in the present study which was conducted in a mixed methods research design. Descriptive analysis for examining approaches to effective mathematics teaching and content analysis for examining what the knowledge base of MTEs about effective mathematics teaching are in the scope of the qualitative dimension of the study. In the quantitative dimension of the study, frequency, percentage, and chi-square analysis were used. According to research findings, MTEs conceptualize the effective mathematics teaching specifically in terms of planning and preparation, classroom practice, and product variables domains. When MTEs decide whether the mathematics teaching is effective, it is seen that they focus on planning and preparation, in-class practice, evaluation, and product variables. The research has reached the conclusion that MTEs focus on more measurable, observable actions while they conceptualize effective mathematics teaching and decide on the effectiveness of mathematics teaching. In addition, research findings indicate 16 main categories of knowledge based on MTEs' understanding of effective mathematics teaching. Given the number of MTEs who refer to this knowledge base, it is unlikely that there will be a ruling on which of these knowledge categories contributes more to effective teaching of mathematics.