Sosyal bilgiler öğretmenlerinin akıllı tahta kullanımına ilişkin görüşleri
Social studies teachers' views relating use of smart board
  1. Tez No: 512494
  2. Yazar: ADEM KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK ILGAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: social studies, smart board, educational technology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu araştırmada sosyal bilgiler öğretmenlerinin akıllı tahta kullanımına ilişkin görüşleri incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı FATİH projesi kapsamında akıllı tahta kullanmaya başlayan öğretmenlerin görüşlerini ve akıllı tahta teknolojisinin sosyal bilgiler programına uygunluğunu incelemek bunun yanı sıra akıllı tahta kullanımının avantajlarını ve dezavantajlarını belirlemektir. Yöntem: Bu araştırma karma modele göre yapılmış olup nicel boyutta anket tekniği, nitel boyutta ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel boyutta verilerin frekans ve yüzde değerleri incelenmiştir. Nitel boyutta görüşmeye katılım gösteren öğretmenlerden görüşler alınarak veri toplanmıştır. Bu verilerin analizinde kodlama yapılarak içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada elde edilen veriler incelendiğinde akıllı tahta kullanımının görsel öğeleri kullanmada kolaylık sağladığı, öğrenciyi aktif hale getirdiği ve dikkatlerini artırdığı, soyut konuların somutlaşmasında etkili olduğu ve birçok öğretim materyalinin kullanımından tasarruf edildiği gibi yararlılıklarının olduğu tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak akıllı tahta kullanımı sürecinde elektrik kesintisi, internet bağlantısında kopma, teknik arıza ve çözümünde karşılaşılan problemler ve sosyal bilgiler disiplinleri için uygun hazır materyallerin bulunmaması gibi sınırlılıkların olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmada elde edilen bulguların yorumlanması sonucunda akıllı tahta teknolojisinin sosyal bilgiler programına uygun olduğu, öğrencilerin dikkat ve motivasyonlarına olumlu katkılar sağladığı, zamandan ve mekândan tasarruf edildiği ve öğrencilerin aktifleşmesinde etkili rol oynadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, social studies teachers' views about use smart board has been examined. Objective of this study, within the scope of FATİH Project, is to analyze views of teachers starting to use smart board and convenience of that technology to social studies programs and is to investigate advantages and disadvantages of it. Method: The research was done according to mixed models the questionnaire technique used in the quantitative dimension and the semi-structured interview form in the qualitative dimension. Frequency and percentage values were examined in the quantitative dimension; data were collected by gaining views of teachers participated the interview. For data analyzing, content analysis technique was used by coding. Findings: When obtained data are analyzed, it has been detected that smart board usage makes easy of usage of visual items, activates students, and increases their attention, it is effective in embodying abstract subjects, and has advantages about teaching materials. In addition to these, it has been determined that there are some limitations such as electricity interruption, breakdown for internet connection, technical breakdown and its solution problems and lack of suitable prepared materials for social studies in the process of using smart board. Results: As a result of obtained findings in the research, it is seen that smart board tecnology is suitable for the social studies program, contributes positively to the attention and motivation of the students, saves time and space and plays an effective role for student activation.