21. yüzyılda Türkiye'de gerçekleşen intiharların sosyolojik açıdan değerlendirilmesi
The sociological evaluation of suicides in Turkey in the 21st century
  1. Tez No: 512520
  2. Yazar: AYŞE KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl, Türkiye, İntihar, Sosyolojik Analiz, 21st Century, Turkey, Suicide, Sociological Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Kişinin kendi isteğiyle, sonu ölüme varacak hareketlerle yaşamına son vermesi olarak tanımlanan intihartarihin her döneminde toplumsal bir sorun olarak nitelenmiştir.İntihar, 21. yüzyılda ilk on ölüm nedeni arasına girmektedir. Çalışmamızın amacı, Türkiye'de2000 yılı sonrası gerçekleşen intiharların sosyolojik olarak değerlendirilmesidir. Bu bağlamda, yıllar içinde intihar oranlarında gerçekleşen değişim incelenmiştir. Bu açıdan Türk toplumunun intihar oranını belirleyen nedenlerin, sosyal olaylarla olan ilişkisini de göz önünde bulundurarak, ortaya koyulması hedeflenmiştir. Sosyolojik bir olgu olarak intiharlara dair analizimiz başta Emile Durkheim'ınki olmak üzere sosyolojik teorileri merkeze almıştır. Bunun yanında ölüm ve intihara ilişkin psikolojik ve felsefi açıklamalar göz önünde tutulmuştur. Çalışmada yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumuve coğrafi bölgeler gibi değişkenlerinistatistiksel verileri Türkiye İstatistik Kurumu'nun oluşturduğu raporlardan sağlanmıştır. Türkiye'nin intihar oranlarını karşılaştırmak amacıyla dünyanın seksen ülkesinin intihar oranları incelenmiş, intihar oranları ve toplumsal yapılar arasındaki ilişkiler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Suicide, defined as one's ending their own life with an action the end of which would lead to death, has been described as a social issue in every phase of history. Suicide is among the top ten causes of death in the 21st century. The goal of our study is to sociologically evaluate the suicides which appeared after 2000 in Turkey. Within this context, the alteration in suicide rates over the years has been examined. In this respect, it is aimed to reveal the reasons determining the suicide rate of Turkish society, by taking their relation with social events into account. Our analysis on suicides as a sociological phenomenon centered upon sociological theories, especially Emile Durkheim's. In addition, psychological and philosophical statements concerning of death and suicide were taken into consideration. In this study statistical data of factors such as age, sex, marital status, educational status and geographical regions were provided from reports formed by the Statistics Institute of Turkey. Suicide rates in eighty countries of the world were examined in order to be compared to the suicide rates in Turkey; and the relationships between suicide rates and social structures were investigated.