Howard S. Becker ve Pierre Bourdieu'nün sanat sosyolojisi yaklaşımları: Karşılaştırmalı bir çalışma
Howard S. Becker and Pierre Bourdieu's approaches on sociology of art: A comparative study
- Tez No: 512580
- Danışmanlar: PROF. DR. HALE OKÇAY, PROF. DR. NURAN EROL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: sanat, sanat sosyolojisi, kültürel üretim, kolektif eylem, art, sociology of art, art as a collective action, cultural production
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Sanatın sosyolojik yorumu XIX. yüzyılın üçüncü çeyreğine kadar çoğunlukla Marxist teorinin etkisiyle sanat eserlerinin sınıfsal tüketimi ile sanatın ideolojik bir aygıt olarak kullanımı üzerine yoğunlaşmıştır. Bu tarihten sonra ise özellikle Howard S. Becker ve Pierre Bourdieu'nün 1980'li yıllardan itibaren verdikleri eserler ve ortaya attıkları düşüncelerin etkisiyle sanat sosyolojisinde sanatın üretimi ve kolektif bir eylem olarak sanatın gerçekleştirilmesi üzerine yeni çalışma alanları açılmıştır. Bu çalışmada sanatsal eylemin ve üretimin sosyolojik yorumunu temel alan bu iki düşünürün sanat sosyolojisi yaklaşımlarının karşılaştırılması, aradaki benzerlik ve farklılıkların nedenleriyle birlikte saptanması amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışma, birbirlerine karşıt duran iki üst kuramsal ekol olarak ilişkisel sosyoloji ve simgesel etkileşimci sosyolojinin birer temsilcisi olan Bourdieu ve Becker'ın sanatsal eylem üzerine eserlerinin ve sanat sosyolojisi teorilerinin çeşitli boyutlarda karşılaştırılması ve analiz edilmesini içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sociological interpretation of art was mainly focused on consumption of works of art based on social classes and art as an ideological apparatus under the influence of Marxist theory and its followers to the third quarter of XIX. century. After that, mainly due to works of Howard S. Becker and Pierre Bourdieu in 1980's, sociology of art has shifted its attention on the production of art and art as a collective action and new fields of study were opened. In this study, we aim to compare and determine the disction and similarities between these two thinkers whose main focus is the production of art and art as a collective action. In this context, we try to compare and analyse Bourdieu and Becker's perspectives on sociology of art and works on art as a collective action, who represent two theoretical schools standing in contrast as relational sociology and symbolic interactionism, respectively.