İşgörenlerin önderlik algılarının örgütsel sessizliğe etkisi
The impact of emloyees'leadership perceptions on orgazitional silence
  1. Tez No: 512581
  2. Yazar: GÜLNAZ KILIÇ ÖZKAYNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SADIK ÖNCÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Çalışanı, Önderlik, Önderlik Algısı, Sessizlik, Örgütsel Sessizlik, Public Worker, Leadership, Perception of Leadership, Silence, Organizational Silence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Çağımızda yaşanan yoğun rekabet koşullarından en çok etkilenenden biri de şüphesiz ki işgörenlerdir. Bu süreçte yönetimin sergilediği davranışlarda büyük önem arz etmektedir. İşgörenlerin motivasyonu, kuruma bağlılığı ve verimliliği gibi çalışma hayatını etkileyen tutumları yöneticinin benimsediği önder özelliklerinden doğrudan etkilenebilmektedir. Otoriter davranışların hakim olduğu yöneticilerden işgörenler çekinerek problemler karşısında sessizliğe bürünebilmektedir. İşe başlarken yaşadıkları heyecanlar zamanla sönmekte, yaratıcılık yönleri körelebilmektedir. Bu durum işgörenleri mutsuzluğa sürüklemekte, sorunlar artık içinden çıkılamaz hale gelmektedir. Böyle ilerleyen günlere bağlı olarak hayatlar monotonlaşmakta ve dolayısıyla insanların çaba göstermelerini gerektirecek bir durum olmayacaktır. Bu çalışmada“işgörenlerin önderlik algılarının örgütsel sessizliğe etkisi”incelenmiş, işgörenlerin yöneticilerinin sergiledikleri davranışları nasıl algıladıkları ve bu algılamanın kendileri üzerindeki sessizlik boyutuna etkisi tespit edilmek istenmiştir. Önderlik tipi olarak otokratik, demokratik, liberal ve babacan (paternalist) önderlik ele alınmıştır. Örgütsel sessizlik boyutu araştırmak için sessizlik türleri ve sessiz kalma biçimlerine araştırmada yer verilmiştir. Sessizlik türleri kendi içerisinde kabullenici, korunmacı ve korumacı sessizlik olmak üzere üç başlık altında ele alınmıştır. Sessiz kalma biçimleri ise işgören itaati, sağır kulak sendromu, pasif kalma ve razı olma, çekilme ve başka davranışlara yönelme olmak üzere dört alt başlık altında incelenmiştir. Bu araştırmada örneklemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı TÜDEMSAŞ Genel Müdürlüğü'ndeki memur ve kamu işçisi olarak çalışanlar oluşturmaktadır. Kurumda 330 memur ve 870 kamu işçisi yer almaktadır. Memur pozisyonunda yer alan 43 işgören yönetici statüsünde olduğu için araştırmaya dahil edilmemiştir. Bu bağlamda yöneticiler dışındaki işgörenler basit tesadüfü örnekleme ile araştırmaya dâhil edilmişlerdir. Çalışmada kullanılmak üzere hazırlanan soruları ile öncelikle bir ön çalışma yapılmıştır. Burada ki amaç ana çalışmada kullanmak için güvenirliği yüksek sorulara belirlemektir. Ön çalışma 50 kişiye uygulanmış ve elde edilen veriler ile soruların güvenirlik analizi yapılmıştır. Önderlik ile ilgili hazırlanan soruların güvenirlik analizi 0,845 çıkarken, sessizlik ile ilgili hazırlanan soruların güvenirlik analizi 0,852 çıkmıştır. Güvenirliği düşük olan maddeler ayıklanmış ve ana çalışmada kullanılmak üzere güvenirliği yüksek sorular elde edilmiştir. Bu çalışmada kullanılmak için hazırlanan anket soruları 110 memur ve 330 kamu işçisi olmak üzere toplam 440 işgörene ulaştırılmıştır. Toplamda 407 anket eksiksiz doldurulmuş olup ve analizler bu anketlerden elde edilen bu veriler üzerinden yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre önderlik tipi ve örgütsel sessizlik arasında anlamlı bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Analizler neticesinde önderlik tipleri ile sessizlik türleri ve sessiz kalma biçimleri arasında da ilişkinin varlığı doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Certainly those who are most affected by the intense competition conditions in our age are occupations. This process is of great importance to the behavior exhibited by the management. The attitudes that affect the working life, such as the motivation of the employees, the loyalty to the institution and the productivity, can be directly influenced by the leader characteristics adopted by the manager. Occupations from executives who are dominated by authoritarian behavior can be silent in the face of problems. The enthusiasm they have experienced while starting work is extinguishing over time, and the creativity aspects can be curbed. This situation is causing the employees to be unhappy, and the problems are becoming inexcusable. Depending on these days, life is monotonous, and therefore there will be no need for people to make efforts. In this study, the effect of employees' perceptions of leadership on organizational silence was examined and it was aimed to determine how managers perceive the behaviors exhibited by the managers of the workshops and the effect of this perception on the silence on themselves. The leadership type is autocratic, democratic, liberal and paternalist. In order to investigate the dimension of organizational silence, types of silence and modes of silence were investigated. The types of silence are covered under three headings as accepting, protecting and protecting silence. The forms of silence have been examined under four subheadings: employee compliance, deaf ear syndrome, passivity and acceptance, withdrawal and orientation to other behaviors. In this study, the sample consists of civil servants and public workers in the General Directorate of TUDEMSAS under the Ministry of Transport, Maritime Affairs and Communications. There are 330 civil servants and 870 public workers in the institution. 43 occupations in the civil servant position were not included in the survey because of the manager status. In this context, occupations outside the managers were included in the survey by simple coincidence sampling. A preliminary study was carried out primarily with the questions prepared for use in the study. The purpose here is to determine the questions with high reliability for use in the main study. Preliminary study was applied to 50 people and the reliability of the questions and the data obtained were analyzed. While the reliability analysis of the questions about leadership was 0.845, the reliability analysis of the questions about silence was 0.852. Materials with low reliability were extracted and high reliability questions were used to be used in the main study. The questionnaires prepared for use in this study reached a total of 440 employees including 110 civil servants and 330 public workers. A total of 407 questionnaires were completed and analyzes were made on these data obtained from these questionnaires. According to the results of the research, it is understood that there is a meaningful relationship between leadership type and organizational silence. As a result of the analyzes, the existence of the relationship between the types of leadership and the forms of silence and silence has been confirmed.